Odločitev ustavnega sodišča, da zadrži izvršitev spremenjenega občinskega odloka o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije še vedno buri duhove in odmeva tudi pred ustavnimi pravniki. Če naj bi bil razlog za takšno odločitev ustavnega sodišča pobuda o referendumu, na katerem bi odločali o usodi poimenovanja te ceste, je ddr. Klemen Jaklič na Twitter profilu ostro kritiziral svoje kolege, češ da bi bilo v sodobni demokratični družbi glasovanje soglasno, a v drugo smer. “Ta večina US se v zgodovino ne bo častno zapisala,” je brez dlake na jeziku ddr. Jaklič, ki je edini glasoval proti in naj bi ob končni odločitvi podal tudi ločeno mnenje.

 

Po mnenju župana Radencev Romana Leljaka je ustavno sodišče iskalo napake v postopku, kar je občini prineslo visoke stroške. V omenjenem primeru bo tako najbolje ustaviti postopek in organizirati referendum, kjer bodo občani lahko legitimno izrazili voljo o spremembi imena ceste, je za spletni portal Nova24TV že včeraj komentiral Leljak, odločitev ustavnega sodišča pa je močno presenetila tudi ustavnega pravnika in nekdanjega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice, Boštjana M. Zupančiča.

“Ustavno sodišče je vezano na lastni precedens o preimenovanju Titove ceste v Ljubljani. Poglejte si to odločbo, ustavno sodišče mora odločati v skladu z obrazložitvijo. Glede na to zadržanje ni pravno sprejemljivo,” je bil jasen Zupančič. Spomnimo, leta 2009 je ljubljanski župan Zoran Janković tekom svojega prvega mandata cesto, ki pelje meščane in prebivalce od drugod k zadnjemu počitku na Žale, poimenovalo po Titu. Diktatorju, za katerega je tudi nekdanji predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik izjavil, da je odgovoren za povojne poboje.

Na ustavno sodišče je takrat Mlada Slovenija vložila pobudo za presojo ustavnosti odloka, ki je določal poimenovanje ljubljanske ceste po Titu. Pod pobudo za presojo ustavnosti so bili podpisani predsednik Mlade Slovenije Jernej Vrtovec, Lidija Drobnič, ki je bila žrtev komunističnega režima, ter ljubljanska mestna svetnika iz vrst NSi-ja Franc Slak in Ignac Polajnar.

Odločitev ustavnega sodišča je bilo nedvoumno: “Določba odloka Mestne občine Ljubljana, s katerim so poimenovali Titovo cesto, je v neskladju z ustavnim načelom spoštovanja človekovega dostojanstva.” Kot so na ustavnem sodišču še zapisali, ime Josipa Broza – Tita simbolizira nekdanji totalitarni režim, poimenovanje ceste po njem pa je zato mogoče objektivno razumeti kot priznanje temu režimu.

Drugače zgodovino razumejo pobudniki referenduma v Radencih. Leljakovo potezo razumejo kot provokacijo, ker je Titova cesta po njihovem zgodovinsko dejstvo. Na kateri so in bodo lahko gradili prihodnost(!?).

Avtor L. S., članek je bil prvotno objavljen na Nova24TV.