Decentralizacija po Golobovo – ukinitev demografskega sklada in selitev sredstev v Ljubljano na ministrstvo

Foto: pixabay.com

“Po vsakem obisku PV @vladaRS Goloba v Mariboru tej Štajerski prestolnici ukinejo 1 državno institucijo,” je ob novici, da vlada Roberta Goloba ukinja Urad Vlade za demografijo zapisal predsednik SDS Janez Janša. Vlada Roberta Goloba je namreč sprejela sklep, da ukinja Urad Vlade za demografije in vsa predvidena sredstva za letošnje leto prenese na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

S to odločitvijo je vlada sprejela odločitev, da se ukinja vladni urad, ki bi se ukvarjal s težavami starajočega prebivalstva, ki smo mu priča v Sloveniji. Vlada Janeza Janže je želela z ustanovitvijo urada rešiti težavo starajočega prebivalstva in deficit, ki smo mu s tem priča, hkrati pa z selitvijo urada v Maribor poskrbeti za decentralizacijo Slovenije.

Takšna odločitev je naletela na mnoga neodobravanja, predvsem vidika ponovnega kopičenja moči v Ljubljani kot prenosa sredstev na ministrstvo. Janez Janša je namreč mnenja, da bo ta denar namesto upokojencem namenjen NVO-jem.

Hkrati je Janša menja, da nizko število rojstev za Slovenijo predstavlja strateško grožnjo in zraven dodaja prispodoba, da je to kot ukinjanje gasilcev ob grožnji s požarom.

Do takšne odločitve je kritičen tudi poslanec SDS Dejan Kaloh, ki je mnenja, da s tem vlada škodi in hkrati prezira Maribor ter podcenjuje težave z starajočim se prebivalstvom.

Vir: Twitter