Delegati stranke SDS na 12. Kongresu Janezu Janši zaupali nov mandat, izvoljeni tudi novi člani Izvršilnega in Nadzornega odbora stranke

Foto: SDS

Slovenske Konjice so danes gostile 12. Kongres Slovenske demokratske stranke. Nekaj manj kot 700 delegatov je volilo predsednika stranke, člane izvršilnega in nadzornega odbora stranke za naslednje štiriletno obdobje. Poleg volitev ožjega vodstva so delegati potrjevali resolucije, ki bodo pomenile politiko stranke naslednjih štirih letih.

Delegati so s 650 glasovi novi štiriletni mandat za vodenje stranke potrdili Janezu Janši, ki je na začetku kot aktualni predsednik stranke in edini kandidat za novega predsednika  nagovoril vse prisotne. V svojem nagovoru je spomnil na vse dosežke Slovenije in opozoril na številne izzive s katerimi se Slovenija trenutno sooča. Izziv, ki ga ima Slovenija pred sabo je po besedah Janše tudi zagotavljanje parlamentarne demokracije, enakosti pred zakonom, svobode izražanja, pravice do lastnine in svobodnega podjetništva.

Podporo stranki so v Slovenskih Konjicah so izrazili tudi nekateri vidni evropski politiki. Na kongresu so bili tako prisotni Sebastian Kurz, avstrijski kancler, Andrej Babiš, premier Češke, Viktor Orban, madžarski predsednik vlade, Andrej Plenković premier Hrvaške, Mateusz Morawieck,i predsednik poljske vlade in Manfred Weber, vodja poslanske skupine EPP.

Delegati so na kongresu potrdili tudi vseh pet resolucij: nosilno programsko resolucijo »Gradimo Slovenijo«, resolucijo »Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države«, resolucijo »Oda mladosti«, resolucijo »Ženska sem, vem, znam, zmorem« ter resolucijo »Za boljši jutri vseh generacij gradimo konkurenčno digitalno družbo«.

Stranka je dobila tudi nov nadzorni odbor v katerega so delati izvolili naslednje predstavnike: mag. Tomaža Deželaka, Vanča Tegova, Janeza Ferencka, Jano Gržinič, Marušo Babnik, mag. Igorja Vajdo in Andreja Poglajena.

V izvršilni odbor stranke so bili za naslednja štiri leta izvoljeni: Maja Kocjan, Borut Dolanc, Milan Čadež, Dominik Štrakl, Andrejka Tanaskovič, Danijel Vrbnjak, Tadej Žalik, Robert Kolarič, mag. Branko Grims, Alenka Forte, Lovro Perčič, Miloš Pohole, Mojca Škrinjar, France Cukijati, Igor Horvat, dr. Božo Predalič, Teja Jelina, Jasmina Černoša.

Uredništvo