S ponedeljkom, 8. marcem 2021 se v statističnih regijah Posavska in Jugovzhodna Slovenija dovoljuje izvajanje gostinskih storitev na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, ob upoštevanju strogih higienskih ukrepov.
Ob tem minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je na Facebook profilu poudaril, da ta sprostitev prinaša IZJEMNO odgovornost. V kolikor bodo, po sprostitvi ukrepov, v teh regijah okužbe narasle, bo ponujanje gostinskih storitev na terasah prepovedano za rumeno fazo.
Gre namreč za tedensko testno obdobje, ki bo veljalo kot pokazatelj, ali se lahko tak model sproščanja varno izvaja tudi drugje po Sloveniji, kjer je epidemiološka slika ugodna.
Zato minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek apelira tako na gostince kot tudi na goste, da se ravna odgovorno in se spoštuje ukrepe, da se lahko čimprej vrnemo v normalno življenje.
POGOJI ZA OPRAVLJANJE GOSTINSKE DEJAVNOSTI rumeni regiji:
– gostinske storitve priprave jedi in pijač ter strežbe se bodo lahko izvajale od 6.00 do 19.00 ure, IZKLJUČNO na TERASAH in VRTOVIH gostinskih lokalov,
strežba bo dovoljena le za mizami (sedeča postrežba),
razdalja med osebami mora biti najmanj 1,5 metra in najmanj 3 metre med robovi miz,
za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe,
največje število oseb na terasi ali na vrtu gostinskega obrata, se izračuna glede na velikost terase,
maksimalno dovoljeno število gostov mora biti vidno prikazano ob vstopu na teraso in vrt.,
gostje morajo zapustiti terase in vrtove gostinskih obratov najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti (torej do 19.30),
gostinci morajo zagotoviti odstranitev oz. prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi, tako, da se jih zaporedoma ne bo dotikalo več gostov,
potrebno je zagotoviti razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu na teraso in vrt,
redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo,
vstop v zaprti del gostinskega obrata je dovoljen z masko samo za uporabo toaletnih prostorov, ki morajo imeti na vidnem mestu poleg mila tudi ustrezno razkužilo,
obvezno testiranje zaposlenih v gostinskih lokalih 1x tedensko.
Vir: Facebook