Za zadnjo izdajo revije Demokracija je prvak SDS in predsednik zmagovalne stranke na lanskih volitvah Janez Janša podal oceno o predlogu davčnih sprememb vlade,ki predstavljajo napako, saj povečujejo trajne obremenitve javnih financ, vezane na netrajne vire. Po njegovih besedah gredo nekateri predlagani ukrepi za razbremenitev dela v pravo smer. Vendar je kljub temu za Demokracijo dodal še, da pričakuje predčasne volitve, ki se naj ne bi zgodile v prvem letu mandata.

V pogovoru za omenjeni častnik je Janša opozoril: »Prav in pravično je, da plače tudi v javnem sektorju zmerno sledijo gospodarski rasti. Dodaten denar pa bi morali nameniti predvsem nagrajevanju boljšega dela in rezultatov, razbiti uravnilovko in plačevanje po papirju. Nikakor pa ni smiselno trajnih pravic vezati na netrajne vire. Prav to pa ta vlada počne, hkrati zaradi višjih stroškov dela pri varstvu starejših, v vrtcih in šolah ter drugje povečuje obremenitev najbolj ranljivih skupin državljanov, občinam pa pomembno znižuje razvojna sredstva.«

Janez Janša je med drugim tudi prepričan, da poskuša vlada »z delitvijo denarja javnemu sektorju, koritnikom in sociali ter javnomnenjskim napihovanjem zapolniti ogromno vrzel legitimnosti.« Takšnega menja je Janša, ker: »Vlado namreč vodi stranka, ki je na volitvah v DZ junija lani dobila pičlih 13 poslancev, na lokalnih volitvah oktobra pa je bila celo popolnoma poražena. Tudi SDS je leta 2012 sestavila vlado kot druga stranka, a je imela 26 poslancev in ne 13. Demokratični deficit Marjana Šarca je ogromen, zato toliko kontaminiranega zraka v napihnjenih balonih režimskih medijev.«

V svojem razmišljanju o trenutnem političnem dogajanju v Sloveniji se je Janša dotaknil tudi lanskih predsedniških volitev in dodal, da v kolikor bi na njih zmagal Marjan Šarec, danes pri nas ne bi imeli »sendvič vlade«. Tako je prepričan tudi, da bi na tisti funkciji sedanji predsednik vlade delal manj škode kot jo dela na zdajšnjem položaju ter, da je težava, da demokratično volilno telo ne razmišlja en korak naprej.

»Mnogih funkcija zaradi njene protokolarne narave ne zanima, drugi se bojijo medijskega umora. Tretji predolgo oklevajo z odločitvijo. Medtem ko se leva stran vedno poenoti in zna nastopiti tudi taktično z dvema kandidatoma, na demokratični strani različne lovke in vplivi to preprečujejo.« Vse našteto so po besedah Janše vzroki zakaj SDS na predsedniških volitvah ni doživela takšnega uspeha kot na parlamentarnih. Prvak SDS težavo vidi tudi v drugačnem volilnem sistemu ter v tem, da je sposobne in kredibilne ljudi težko prepričati v kandidaturo za predsednika republike iz zgoraj naštetih razlogov.

Svoj pogled je predstavil tudi na visoke javnomnenjske podpore, ki bi jo naj imela trenutno LMŠ. V tem primeru je Janša mnenja da gre za »javnomnenjsko napihovanje LMŠ«, ki je namenjeno pripravam na evropske volitve. Glede evropskih volitev je še dodal, da si je sam prizadeval in tud vodstvo Evropske ljudske stranke EPP se je trudilo spodbuditi SLS in N.Si k oblikovanju skupne liste, a je N.Si to možnost zavrnila. Prav tako je zanj zelo nenavadno stališče nosilke liste N.Si Ljudmile Novak, da je država pomembnejša od človeka.

Janez Janša je tudi mnenja da se bodo zgodile predčasne parlamentarne volitve, vendar jih po njegovem določeni akterji težko organizirajo že prvo leto mandata. Med tem pa po njegovem v Sloveniji veliko zamujamo. Zato je glede premikov države naprej prepričan: »Ni vprašanje, ali bo do njih prišlo, vprašanje je samo čas oziroma cena, ki jo vsi državljani plačujemo zaradi zamujenih priložnosti in strateških napak, ki jih vpoklicani vojaki levice delajo bodisi iz neznanja bodisi ker so pripravljeni storiti vse za to, da so nekaj mesecev ali let virtualne ekscelence.« Sama prelomna točka, ko se bo zgodil strateški premik je vprašanje vrednot. Slovenija je po njegovem na pragu časa »bistrenja«, ter da je SDS vsekakor vedno bila in bo za demokracijo in proti vsakemu totalitarizmu.

M.I.