Depolitizirana RTV Slovenija pod Golobom opustila celo uporabo slovenskega jezika!

Foto: X Tilen Majnardi

Predstavniki trenutne oblasti, so celo v Evropo izvažali teorijo o prepotrebni depolitizaciji RTV Slovenija, ker naj bi jo po njihovo politiziral Janez Janša s svojo zadnjo vlado. Šli so celo tako daleč, da so aktivirali evropsko komisarko, ki je nenazadnje posredovala pri samem Ustavnem sodišču, da je to dovolilo uveljavitev Zakona o RTV Slovenija, ki ga je predlagala Golobova vlada. Če na eni strani sedaj Golob zanika pravo čistko na RTV Slovenija, pa ne more zanikati, da se je na RTV Slovenija v času Janeza Janše, za razliko od danes uporabljal slovenski jezik.

V vsej ihti po obvladovanju nacionalnega medija, so kot kaže tako vodstvo, kot zaposleni sedaj opustili samo rabo slovenskega jezika. Na nacionalni televiziji, natančneje na tretjem programu je bilo tako mogoče v novicah pod programom prebrati: “Izrael je ponoči izvedel napade na najmanj 50 ciljeva v gazi”.  V konkretnem primeru gre več kot za očitno malomarno opustitev rabe slovenskega jezika na nacionalnem mediju.

Na takšno poročanje nacionalnega medija so se odzvali nekateri ljudje iz družbeno-političnega življenja, ki so skrajno kritični do takšnega ravnanja. Dr. Žiga Turk je prepričan, da smo sedaj na RTV Slovenija priča tako imenovanemu copy paste novinarstvu. Tilen Majnardi je opozoril, da očitno depolitizirana RTV Slovenija po novem niti ne poroča več v slovenskem jeziku. Vsekakor pa lahko zaključimo, da gre za primer nestrokovnega poročanja nacionalnega medija.

Vir: X