Dijak I. gimnazije v Celju Luka Horjak prvi Slovenec z zlato medaljo na Mednarodni matematični olimpijadi

Foto: I. gimnazija Celje

Ljubljana/Celje 28. september 2020 – Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije poroča, da je slovenska ekipa je na Mednarodni matematični olimpijadi dosegla zgodovinski uspeh. Najbolje doslej na teh tekmovanjih se je namreč odrezal Luka Horjak s I. gimnazije v Celju, ki je med 616 tekmovalci iz 105 držav osvojil odlično 22. mesto in s tem priboril prvo zlato medaljo na matematičnih olimpijadah za Slovenijo. Njegov uspeh  sta dopolnila Lovro Drofenik, ki je osvojil srebrno medaljo, in Job Petrovčič z bronasto medaljo. Slovensko ekipo so sestavljali še Tevž Lotrič, Jan Genc in Jaka Vrhovnik, ki so za tekmovanje prejeli pohvalo.

Društvo je še poročalo, da je letos slovenska ekipa osvojila največ točk doslej in s tem zasedla 40. mesto med 105 državami. Tekmovanje so ponovno osvojili tekmovalci iz Kitajske, kateri sta sledili Rusija in Združene države Amerike. Četrto mesto so zasedli tekmovalci Koreje, petega pa Tajske.

Posebnost letošnje mednarodne matematične olimpijade je bil tekmovanje na daljavo zaradi pandemije. Tekmovalci so pod nadzorom mednarodnih opazovalcev tekmovali dva dni, 21. in 22. septembra 2020 z reševanjem naloge v svojih državah. Slovenska ekipa je tekmovala na Bledu namesto v Sankt Peterburgu. Ekipo sta spremljala dr. Gregor Dolinar in Jakob Jurij Snoj iz Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

Zaključna prireditev Mednarodne matematične olimpijade z razglasitvijo medalj bo danes, ob 12.00 na povezavi http://www.youtube.com/channel/UCYxJDBiB5_etj-B_HVqkOaQ.

M.I.