Dimitrij Rupel v odprtem pismu in odstopni izjavi razkril politično obračunavanje ministrice Astre Vrečko v kulturi

Asta Vrečko. (Foto: Zajem zaslona Twitter/Edvard Kadič)

Novinar Bojan Požar je že v torek napovedal, da namerava dr. Dimitrij Rupel zapustiti položaj direktorja Javne agencije za knjigo. Včeraj je v javnost prišlo odprto pismo in odstopna izjava dr. Rupla z omenjenega položaja. V odprtem pismu je nekdanji zunanji minister razkril kako želi ministrica dr. Astra Vrečko s političnim bojem “obračunati” v kulturi.

V odprtem pismu je dr. Rupel zapisal, da smo bili v Sloveniji zadnji dve leti priča vrvežu in zaostrovanju kulturnega boja z elementi revolucionarne miselnosti in jugoslovanske nostalgije. Predvsem smo bili priča po besedah dr. Rupla političnim diskvalifikacijam s fašizmom. Avtor je še zapisal, da je ministrica za STA dala paradoksalno in absurdno trditev, da se bojuje zoper politizacijo ter napovedala politični boj z drugače mislečimi.

Dr. Rupla je zmotilo tudi, da mu je ministrica očitala politizacijo in nestrokovnost. Avtorja pisma je zmotilo tudi dejstvo, da je ministrica dr. Astra Vrečko svoje ideje o kulturi najprej preizkusila v televizijskem pogovoru z Dušanom Smoletom, bolj znanim kot protagonistom afere Fotopub. Kljub temu, da tako ministrica kot Robert golob govorita o spoštljivosti, po njegovem ostane vse samo pri lepih besedah in ničemer drugim.

Vir: Twitter