Dirka Po Sloveniji se je v Celju začela ob velikem zanimanju gledalcev

Luka Mezgec, Diego Ulissi, Matej Mohoric, Dare Rupar during press conference prior to the 29th Tour of Slovenia, on June 13, 2023 in Celje, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Po predstavitvi ekip je v atriju Celjskega sejma včeraj dopoldan kolesarska karavana začela prvo etapo letošnje dirke Po Sloveniji. Kolesarji so se na »promocijski« vožnji od sejmišča po Mariborski cesti odpravili proti središču Celja, potem pa proti Škofji vasi, kjer je župan Mestne občine Celje Matija Kovač v spremljevalnem vozilu z zamahom zastave kolesarjem dal znak za začetek dirkanja. Na startu, ob trasi in v mestnem središču je kolesarje pozdravilo lepo število gledalcev.

Iz Škofje vasi se je kolesarska karavana odpravila proti Vojniku, od koder so se kolesarji mimo Šmartinskega jezera znova vrnili v Celje. Preko Nove vasi so svojo pot nadaljevali skozi Lavo, na križišču Kidričeve in Čopove ulice pa so se nato usmerili proti Medlogu, Levcu in Žalcu. Prva etapa se je končala v Rogaški Slatini.

Sicer pa je bilo v Celju razgibano kolesarsko dogajanje že v torek popoldan, ko so na prizorišču starta dirke, pred uradno novinarsko konferenco, v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje in drugimi partnerji pripravili Kolesarski dan s Polževo dirko. Na dogodku so sodelovali ponudniki koles in kolesarske opreme, ponudniki programov kolesarske rekreacije in turizma, seznaniti pa se je bilo mogoče tudi z nasveti za varno vožnjo v prometu (preizkusiti se je bilo mogoče tudi na kolesarskem poligonu) .

Polževa dirka, s katero so obudili spomin na znameniti dogodek leta 1905 in na kateri zmaga tisti, ki najpočasneje prevozi traso proge, je znova pritegnila precejšnjo pozornost.  Prvič so jo izvedli že ob lanskem Kolesarskem dnevu, letos pa se je nanjo prijavilo blizu 30 tekmovalcev.

V uvodnem dvoboju Polževe dirke je sodeloval tudi župan Matija Kovač, ki je bil kasneje tudi med govorci na novinarski konferenci poleg dvakratnega zmagovalca dirke Diega Ulissija  ter Mateja Mohoriča in Luke Mezgeca.

Župan Matija Kovač je v svojem nagovoru izrazil zadovoljstvo, da je lahko ob 30-letnici dirke Po Sloveniji gostitelj uvodnega dejanja dirke, potem ko je bilo v Celju leta 1993 cilj prve etape pentlje. Kot je še poudaril, je sodelovanje Mestne občine Celje, ki je v teh letih postala stalen, nepogrešljiv partner dirke, velikega pomena. Predstavlja namreč odlično promocijo za Celje in njihove aktivnosti, ki jih izvajajo za uveljavljanje kolesarjenja kot ene od ključnih oblik trajnostne mobilnosti, kot oblike rekreacije, skrbi za zdravje in možnosti za razvoj turizma.

»Tudi v tem  letu smo v Celju za dirko Po Sloveniji pripravili bogato spremljajoče dogajanje. Ob dogodku Kolesarski dan smo v Narodnem domu gostili Nacionalno kolesarsko konferenco, na kateri so bile predstavljene teme, dobre prakse in izkušnje o kolesarjenju kot načinu mobilnosti, ki pozitivno vpliva na okolje in zdravje. Mesto je tudi letos bilo oznamčeno in okrašeno v znamenju dirke, da je kolesarje in gledalce pričakala prava kolesarska kulisa«, je zbranim na novinarski konferenci še povedal župan.

Mestna občina Celje