Raper Zlatan Čordić – Zlatko je izgubil status samozaposlenega v kulturi s tem pa tudi nekatere privilegije, ki jih status prinaša. V odločbi ministrstva za kulturo so obrazložili, da je v zadnjem letu bistveni del ustvarjalnega časa namenjal dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti. Kot ključen razlog navajajo vpletenost raperja v protipravna ravnanja, ki se preganjajo skladno s kazenskopravno zakonodajo.

Raper Zlatan Čordić – Zlatko, eden vidnejših obrazov protestniškega gibanja proti vladi, je izgubil status samozaposlenega v kulturi in s tem tudi nekatere privilegije, ki so mu pripadali vse od 15. julija 2014, ko je bil vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi.

Toda statusa samozaposlenega v kulturi Čordić ni izgubil, ker bi bil zgolj nasprotnik vlade in bi se mu ta maščevala za njegovo protivladno aktivnost, temveč ker je s svojimi javnimi izpadi večkrat prestopil mejo dopustnega in celo kaznivega.

Zlatko ni zgled slovenskega kulturnika
Spomnimo, da je Čordić vse od začetka protivladnih protestov izstopal po svoji drznosti. Redno se jih je udeleževal, kljub prepovedi zbiranja in kričal z megafonom ter tako vplival na množice. Ni spoštoval preventivnih zdravstvenih ukrepov, čeprav so strokovnjaki že od vsega začetka svarili pred drugim jesenskim valom epidemije covida-19 –  s smrtonosnejšimi posledicami kot pri prvem. Hkrati je javno protestnike pozival, naj si vzamejo maske dol z obrazov in tako izkažejo nepokorščino državi.

Avtorica Sara Kovač, več lahko preberete tukaj.