Danes so sveti strank SDS, SMC, NSi in DeSUS obravnavali včeraj dogovorjeni osnutek koalicijske pogodbe. Že kmalu po 12. uri je danes vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec po posvetovanju s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem povedal, da so predlagali za novega mandatarja predsednika stranke SDS Janeza Janšo.

Po današnjih svetih zgoraj omenjenih strank, ko je postalo znano, da bodo stranke vstopile v novo koalicijo je na novinarski konferenci dr. Anže Logar povedal, da je vesel, da so pogajanja potekala za dobro zaprtimi vrati in so se predsedniki strank o podrobnostih pogovarjali za mizo in ne pred kamerami. Tudi temu je pripisal uspeh na pogajanjih in temu, da so stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS dosegle načelen dogovor o oblikovanju nove koalicije.

Glede novih ministrov je Logar povedal, da je to še tema usklajevanj in o točnih imenih še ni mogoče govoriti. Dr. Anže Logar je povedal, da so stranke prepoznale prioritete države in so s temi načeli tudi pristopile k oblikovanju koalicijske pogodbe ter oblikovanju nove koalicije. Logar je še poudaril, da si SDS želi samo trdne vlade, ki bo imela dovolj glasov ter, da je še kako pomembno, da Slovenija zaradi trenutnih razmer in bližajočega se predsedovanja EU čim hitreje dobi operativno vlado.

M.I.