Dr. Anže Logar za Portal Plus: “Za nekatere slovenske zunanje ministre so odnosi z Rusijo ljubezen na prvi pogled”

Dr. Anže Logar. (Foto: Rok Rakun)

Pretekli teden je v Sloveniji odmevala aretacija dveh ruskih vohunov, ki sta delovala pri nas. Ob tem so se pričela pojavljati ugibanja kako so lahko prišli ti podatki v javnost. Nekdanji zunanji minister dr. Anže Logar je ob tem mnenja, da podatki v javnost niso prišli s strani Sove, prav tako ne s strani sodstva ali tožilstva. Prav tako je mnenja dr. Logar, da podatki niso prišli s strani svetovalca za nacionalno varnost, kot tudi ne Ministrstva za zunanje zadeve.

“Torej je to naredil nekdo tretji. Morda zato, da nas prisili k ukrepanju. Ampak ukrepati mora pa – Tanja Fajon. Tako kot bi morala že po tisti diplomatski noti ruskega zunanjega ministrstva konec maja 2022,” je za Portal Plus zapisal dr. Anže Logar.

V svojem razmišljanju glede Rusko Slovenskih odnosov in stališč je dr. Logar mnenja, da ima Slovenija z Rusko federacijo specifične odnose. V nadaljevanju nekdanji zunanji minister dodaja, da je bil ta odnos za nekatere naše dosedanje zunanje ministre “ljubezen na prvi pogled”. To se po njegovih besedah kaže tudi v tem, da je iz Slovenije v Moskvo poročalo 42 oseb, na drugi strani je bilo takšnih oseb 8.

V svojem razmišljanju dr. Logar poudarja, da se odnos slovenskih politikov do Rusije kaže tudi v Evropskem parlamentu. Tam sta predvsem poslanca SD Matjaž Nemec in Milan Brglez “razvila” precej nenavaden vzorec glasovanja.

V svojem razmišljanju je izpostavil tudi dokaj nenavadne besede zunanje ministrice Tanje Fajon. “Tanja Fajon je pred kratkim na dnevih slovenske diplomacije dejala: “Brez Rusije v Evropi ne bo stabilnosti.” In “Rusija mora biti del razprave o novi varnostni arhitekturi v Evropi.” Ter “Takoj, ko bo mir dosežen, bo najpomembnejša stvar – … – obnovitev dialoga z Rusijo.” Malo je zunanjih ministrov, razen morda madžarskega, ki bi med rusko agresijo v Ukrajini javno dajal podobne izjave. Zagotovo pa so takšna sporočila balzam za Putinove medije. Zato ni presenetljivo, da so Rusi ministričine besede hitro povzeli,” je zapisal za Portal Plus dr. Anže Logar.

Celotno kolumno si lahko preberete na tej povezavi.

Vir: Portal Plus