V petek je bilo v Sloveniji po podatkih Ministrstva za zdravje zabeleženih 14 novih okužb s SARS-CoV-2, v tem mesecu skupno že 99. Z vprašanji glede epidemiološke slike smo se obrnili na infektologinjo Bojano Beović, ki je za spletni portal Nova24TV povedala, da je po mnenju terenskih epidemiologov situacija še obvladljiva, a da je epidemiološka služba že na zgornji meji zmogljivosti. V času, ko je življenje odprto, ima vsak primer ogromno kontaktov in posledično v državi prihaja do sekundarnih in terciarnih okužb. Po besedah Beovićeve lahko v zelo kratkem času pričakujemo nove omejitve združevanja, vključno s tistimi v zasebnih prostorih. Situacija se sicer hitro slabša tudi na Hrvaškem, od koder so v soboto poročali o 85 novih okužbah, a kot pojasnjuje Beovićeva, je tam situacija, razen dveh skupkov, podobna kot v Sloveniji.

Po uradnih podatkih vlade je bilo v petek, 26. junija, zabeleženih 14 dodatnih okužb z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število ta mesec. Skupno število okužb, ki so bile odkrite junija, tako znaša 99. V petek je bilo opravljenih 878 testov. Hospitaliziranih je bilo osem oseb, od tega ena na enoti intenzivne terapije.

Situacija še obvladljiva, a epidemiološka služba že deluje na meji zmogljivosti
Z vprašanji glede trenutne epidemiološke slike v Sloveniji smo se obrnili na vodjo strokovne posvetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, infektologinjo dr. Bojano Beović. Ta je uvodoma povedala, da je po mnenju terenskih epidemiologov za zdaj to še obvladljiva številka, ampak je na zgornji meji tega, kar epidemiološka služba zmore. Vsak posamezen primer ima v času, ko je življenje odprto in se odhaja na dopuste, ogromno kontaktov. “To delo je izjemno naporno, obsežno in vprašanje je, do kdaj bo izvedljivo z obstoječim kadrom,” je pojasnila Beovićeva.

Avtor Rok Krajnc, več lahko preberete tukaj.