Dr. Ernest Petrič prepričan, da predlagane ustavne spremembe ne vodijo v depolitizacijo

Foto IFIMES: prof. dr. Ernest Petrič

Golobova koalicija v “simfoniji” z Novo Slovenijo, tako SDS kot predsednika stranke Janeza Janšo obtožujejo, da z nasprotovanje ustavnim spremembam nasprotuje depolitizaciji sodstva. Vendar, ko pride do stališč stroke oziroma starosti slovenskega sodstva, se izkaže, da nasprotovanje predlaganim spremembam le ni nasprotovanje depolitizaciji sodstva. O tem je namreč za Radio Ognjišče spregovoril nekdanji ustavni sodnik dr. Ernest Petrič.

Omenjeni nekdanji sodnik je s svojim svetovanjem nekdanjemu predsedniku republike Borutu Pahorju pokazal svoje znanje in veljavo. Tako sta dr. Petrič kot tudi nekdanji predsednik Ustavnega sodišča dr. Mitja Deisinger prepričana, da predlogi koalicije ne pomenijo depolitizacije sodstva. Omenjena sodnika sta tako prepričana, da s prenosom pristojnosti imenovanja sodnikov na Sodni svet ne bo prinesla bolj neodvisnega sodstva.

Za oddajo “Spoznanje več, predsodek manj” na Radiu Ognjišče je dr. Petrič dejal, da spremembe števila članov Sodnega sveta ne pomenijo depolitizacije ali politizacije sodstva. Bolj kot imenovanje sodnikov, ki je bilo sedaj v pristojnosti DZ, po novem pa naj bi bilo v pristojnosti predsednika republike, je za dr. Ernesta Petriča pomembno, kdo sodnike predlaga. To pa je vsekakor Sodni svet. Celotno oddajo lahko poslušate na tej povezavi.

Vir: Radio Ognjišče