Dr. Jurij Toplak prepričan, da zadnji dogodki na Ustavnem sodišču dajejo legitimno pravico poslancem, da razpravljajo o delu sodišča

Foto: pixabay.com

V Dražavnem zboru Republike Slovenije so v četrtek poslanci na Odboru za pravosodje obravnavali delo Ustavnega sodišča Republike Slovenije in na njo je bil vabljen tudi predsednik sodišča dr. Rajko Knez. Zaradi zasedanja sodišča je predsednik poslal opravičilo za sejo in hkrati poslal svojem mnenje o delu omenjenega sodišča. V pojasnilu poslancem je dr. Rajko Knez opozoril na neodvisno delovanje institucije, kar predvideva tudi Ustava, vendar je šel predsednik sodišča še korak dlje in izrazil prepričanje, da poslanci ne smejo izvrševati svobode izražanja, temveč le svojo dolžnost.

Takšno stališče je pri mnogih ustavnih pravnikih naletelo na neodobravanje in so besede predsednika ustavnega sodišča označili za nedopustne. Dr. Jurij Toplak profesor na Pravni fakulteti Maribor je v oddaji Tema dneva na Nova24TV izrazil prepričanje, da imajo poslanci vso pravico razpravljati o delu ustavnega sodišča. Poleg tega je dr. Toplak prepričan, da imajo poslnci to pravico že iz stališča, da se zaostanki v zadnjem času daljšajo.

Dr. Jurij Toplak je v oddaji še povedal, da so bile pred dvema letoma na sodišču v obravnavi zadeve stare tri leta in pol, sedaj pa nekateri postopki trajajo že pet let. Ob tem je še povedal, da Evropsko sodišče za človekove pravicegovori o kršitvah postopka, če le-ta traja več kot štiri leta. “Drugič, napake in pomote se množijo. V zadnjih 20-ih letih raziskovanja jih nisem zaznal toliko, kot sem jih v zadnjih mesecih. Tretjič, transparentnosti je vse manj na ustavnem sodišču. Sedaj se je zgodilo prvič, da je informacijska pooblaščenka razveljavila odločbo Ustavnega sodišča RS, ko ni želelo razkriti nekih podatkov”, je mnenja dr. Jurij Toplak.

Vse naštete zadeve so po mnenju ustavnega pravnika dr. Toplaka razlog, da imajo poslanci pravico razpravljati o delu Ustavnega sodišča Republike Slovenije.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV

Uredništvo