Dr. Matej Avbelj: “Že pred Golobom so takšno lomastenje po javnem mediju poskušali izvajati na Poljskem in na Madžarskem, vendar jim je Evropa pri tem pokazala “rdečo luč”

Foto: Zajem zaslona (YouTube/TopNews)

Za oddajo Odmevi je pravni dr. Matej Avbelj komentiral zadržanje zakona o RTV Slovenija, ki ga je sprejelo Ustavno sodišče. Eden od pobudnikov ustavne presoje zakona, ki ga je želela uzakoniti vlada Roberta Goloba in s katerim želijo zamenjati trenutno vodstvo nacionalnega medija, je izrazil mnenje, da so pobudniki na podlagi pravnih argumentov dokazali nedopustnost takšnega zakona.

Pravni strokovnjak je poudaril tudi nedopustnost sprejemanja zakona, ki omogoča “obglavljanje” vodstva nacionalnega medija čez noč. Kot je izrazil v oddaji Odmevi smo ravno v tem primeru sedaj priča takšnim poskusom s strani Roberta Goloba in njegove vlade.

Opozoril je še, da smo takšnim poskusom vplivanja na nacionalne medije pred Robertom Golobom lahko opazovali tudi na Madžarskem in na Poljskem. In ravno na teh primerih se je pokazalo z odločitvami evropskih institucij, da se v razvitih demokracijah tovrstne prakse ne smejo dogajati, zato je mnenja, da tudi Robert Golob s takšnim zakonom ne more uspeti. Zaradi tega je še poudaril, da v kolikor bi Ustavno sodišče pritrdilo vladi, bo sam pomagal pri pripravi pritožbe na evropsko sodišče za človekove pravice.

Vir: Spletni časopis