Po svoje je bil ta napad Zlatka pozitivna stvar, ker se je končno dokumentiralo, kaj se dogaja. Če bi jaz to le povedal, razlagal, mi verjetno niti ne bi verjeli. Tako pa je vse posneto in so tudi vsi na lastne oči videli, kaj se je zgodilo. Je pa za razmisliti, kdo v resnici stoji za Zlatkovim početjem. Da je bil en dan prej na stojnici Levice, verjetno ni naključje,” je za Nova24TV opozoril direktor NIJZ dr. Milan Krek, ki je bil včeraj skoraj deset minut žrtev verbalnega in fizičnega napada. “Sem pa za včeraj vsem hvaležen, ker so odreagirali. Če sem kdaj poenotil Slovenijo, sem jo sedaj in če bi se tako poenotili tudi v boju proti virusu, bi zagotovo zmagali,” je dejal.

Direktor Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) dr. Milan Krek pa ni edini zdravnik, ki je na udaru raznih nasilnežev in primitivcev. Kmalu za tem, ko se je oglasil direktor Univerzitetne klinike Golnik dr. Aleš Rozman in povedal, da dobiva sramotilna sporočila, ki so polna groženj, se je odzvala tudi infektologinja in vodja strokovne svetovalne skupine, Bojana Beović. Potrdila je, da tudi ona tako rekoč vsak dan dobiva pošto, v kateri jo grdo grdo zmerjajo in tudi grozijo. Na Twitterju pa se je pofočkal tudi kirurg dr. Blaž Mrevlje, ki je bil ravno danes tudi sam prvič deležen tovrstne obravnave.

Mrevlje, je povedal, da do sedaj ni dobival takih sporočil in da ne razume, zakaj je do tega prišlo ravno danes. “Morda je to res le nek Zlatko efekt in bo izzvenelo,” je ugibal. Povedal je, da se osebe, ki grozijo prek družabnih omrežjih ne podpisujejo s pravim imenom, največkrat imajo izdelan lažen profil, za katerim ostanejo skriti v anonimnosti. “To so anonimni pogumneži,” jih je označil Mrevlje in povedal, da je z današnjim sogovornikom sicer z zanimanjem stopil v komunikacijo. “Razumem, da so stiske, mislim pa da to ni primeren ventil za sproščanje,” je dejal in podal koristno informacijo, da imamo v državi določene institucije, ambulante, ki kljub koroni delujejo. “Akutna psihiatrična ambulanta deluje in naj grejo tja sproščati svoje ventile. Če že uporabljajo družbene mediji, pa naj bodo vsaj konstruktivni, naj kaj predlagajo, naj naredijo kaj, da se virus ne bo širil,” je svetoval. Podal pa je tudi mnenje, da so po vsej verjetnosti to neki žleht ljudje, ki morda v življenju izven epidemije niti niso taki, vendar pa se je sedaj demaskirala njihova latentna narava. In res je, v težkih trenutkih se pogosto razkrijejo prave barve človeka.

https://twitter.com/mrevlje/status/1331575084335632384?s=20

Za dr. Milana Kreka grožnje niso nekaj novega. “Jaz dobivam grožnje že od nastopa te pozicije in včasih so grožnje zelo grde,” je dejal. Povedal je, da se mu je v tem času nabralo že kar nekaj materiala, se mu zdi pa zelo žalostno, da se mora ob vsem svojem delu ukvarjati še z zapisniki in postopki policije. “Delam do treh ali štirih ponoči, ampak videti je, da se bom moral ukvarjati tudi s temi zadevami,” je bil vidno razočaran. “Jaz, dr. Rozman, dr. Beovićeva in tudi vsi ostali delamo kot norci, štiriindvajset ur smo v pogonu, vsako stvar strokovno predebatiramo in da potem še dobivaš grožnje, ker si v neki strokovni skupini je res nedopustno.” Pojasnil je, da prihajajo grožnje, ki so različne narave. Nekatere temeljijo na tem, da bodo z ukrepi uničili narod, ker virusa sploh ni, potem so taki, ki uporabljajo vulgarne kletvice in pišejo primitivne opazke, nekateri pa prav vsak dan napišejo svoj prispevek, v katerem se najde vse mogoče, skratka grožnje so raznolike.

Nekaj časa jim je odpisoval

Krek je povedal, da jim je nekaj časa še celo odpisoval, ker je menil, da imajo ljudje morda težave in jim je želel pomagati, vendar pa se je sčasoma pokazalo, da je to čisti nesmisel. “Če opravljaš neko težko delo in to praktično brez predaha, potem pa prejemaš  in bereš take dopise, se začneš že spraševati, če ni s tabo kaj narobe, da to sploh lahko zdržiš,” je priznal in opozoril:  “Tudi ostali zdravniki imajo že dovolj tega, da pridejo domov utrujeni iz nočne, potem pa dobivajo sporočila, da so svinje, to človek lahko ponori.  Nasilje je treba vedno in povsod ostro obsoditi, za to ni opravičila.”

Zlatan Čordić – Zlatko na stojnici Levice (Foto: Twitter)

Po svoje pa je bil ta napad Zlatka pozitivna stvar, ker se je končno dokumentiralo, kaj se dogaja,” je s precej bolj spodbudnim glasom poudaril Krek in dodal, da če bi on to le povedal, razlagal, mu verjetno niti ne bi verjeli. “Tako pa je vse posneto in so tudi vsi na lastne oči videli, kaj se je zgodilo. Je pa za razmisliti, kdo v resnici stoji za Zlatkovim početjem. Da je bil en dan prej na stojnici Levice, verjetno ni naključje,” je še opozoril. Zanimivo pa je tudi to, da je Zlatan Čordić točno vedel, kje bo naletel na Kreka, vprašanja si je namreč že vnaprej pripravil. Za Zlatkovega pajdaša je Krek pritrdil, da je bil še precej bolj nasilen in je praktično izvajal nad njim fizično nasilje, medtem ko je Zlatko poskrbel za verbalnega.

“Je pa lepo, da sta vse posnela. Ampak zastrašujoče, da smo sploh padli na tako nizek nivo. Ljudje si sedaj res privoščijo že čisto vse,” je dejal Krek in nadaljeval: “Mene se lahko vedno vse vpraša, ampak to ni bilo spraševanje. In če je kdo videl v tem spraševanje, je tudi to velik problem, ker ne zna razlikovati med nasiljem in nenasiljem. Težava pa je tudi v tem, da smo dvignili to mejo, od kje naprej imamo nekaj za nasilje. Nasilje je postalo norma in mlajšim se slabo piše, če bo šlo tako naprej. Vsak me ima pravico vprašati, vedeti pa je treba, da imam tudi jaz pravico ne odgovoriti. Obe pravici je treba upoštevati.

 

Krek je opazil, da ima določen del zaslug za to dogajanje tudi medijski prostor, ki se je v določenih trenutkih do njega obnašal precej čudno. “Politični prostor je en prostor, medijski prostor pa ne more biti politični. Medijski prostor je strokoven prostor. Če pa medijski prostor postane političen, potem je to problem. Potem se stvari obračajo drugače in to ni več medij, ampak strankarsko glasilo. Jaz vsekakor podpiram profesionalno novinarstvo in novinarje, je pa nujno treba tu narediti neko distinkcijo, kaj je novinarstvo in kaj ni. Ločiti je treba, kaj je poročanje v skladu z novinarsko etiko in kaj ni,” je poudaril direktor NIJZ.

Krek je opomnil, da gre tu prav tako za zaostrovanje politične retorike, v času ko imamo izredno hudo zdravstveno krizo. “Ki pa ni, to je treba povedati, posledica te vlade,” je pristavil. Tudi kriza v DSO-jih je prtljaga, ki so jo morali v aktualni vladi sprejeti, kopičila pa se je že prej dolga leta, je pojasnil in dodal, da se je v tem času  zadeva skristalizirala, postala je bolj jasna. “Opozarjalo se je že prej petnajst ali dvajset let, zdaj pa se je pokazalo, kako je vse zavoženo. V ta sektor že leta ni bilo nobenih investicij. Večina domov niti ni primerno zgrajenih in prostorsko urejenih in tudi zato imamo sedaj tako težko situacijo. Nedopustno pa je to, da se hoče te stvari naprtiti meni, ministru, Beovićevi ali komu drugemu,” je o tem, kaj bi bili lahko razlogi za napade, razmišljal Krek. Situacijo je pojasnil z nazornim primerom, da naši domovi za starejše občane niti niso domovi, ampak so intenzivne sobe. “Ljudje se niti ne zavedajo, da je večina stanovalcev teh domov nepokretnih, v domovih imajo tudi paliativo, rabijo intenzivno nego, relativno zdravi ljudje, ki se lahko gibajo, so v manjšini. Marsikateri dom je negovalna bolnišnica, nimajo pa tega statusa in zato nimajo niti materialnih niti kadrovskih pozicij. Ampak mene napadati zaradi tega, je res noro. Naš inštitut je vedno na te stvari opozarjal. Mi je pa jasno, da je nekaterim strankam sedaj težko pri srcu in z medijskimi potezami prenašajo fokus na druge stvari, namesto da bi priznali in rekli mea culpa.

Avtorica Sara Bertoncelj, članek je bil prvotno objavljen tukaj.