Na današnji vladni konferenci je državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne pojasnila, da poteka danes po Sloveniji testiranje učiteljev in vzgojiteljev, večinoma sočasno s poukom, pouk tako poteka nemoteno. Testiranje je potekalo na nekaterih območjih že včeraj, okrog 2 tisoč je bilo testiranih, delež okuženih je podoben kot v minulem tednu. Tako so v ponedeljek pri zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s HAT odkrili 287 pozitivnih, v celem tednu pa med vsemi okrog 2 tisoč pozitivnih.

Po besedah Magajnove so se odkriti okuženi osamili, morebitni kontakti so napoteni v karanteno, to pa je možnost nadaljnjega širjenja močno zmanjšalo.

 

Po besedah Magajnove je pravočasno testiranje in odkrivanje okužb še vedno bistvenega pomena. Povedala je: “V nekaterih območjih je virus še zelo razširjen, zato obstaja nevarnost da zaide tudi v šole in vrtce, zato me veseli, da se zaposleni v vzgoji in izobraževanju v veliki meri udeležujejo testiranja in so za zgled ostalim. To pomeni, da prepoznavamo pomen testiranja za zaznavanje okužbe, če okužbe s spoštovanjem ukrepov ne moremo preprečiti, je pomembno, da jo čimprej odkrijemo. HAT so mogoče sicer res nekoliko manj zanesljivi, a je hitrost in dostopnost njihova bistvena prednost.” 

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

 

Vir: Še vedno obstaja velika bojazen, da virus zaide v šolske in vrtčevske prostore! Krek opozarja pred širjenjem angleške različice seva!