Dr. Simona Kustec: Osnovnošolcem še en teden jesenskih počitnic, srednješolci v izobraževanje na daljavo

Zajem zaslona

Ljubljana 30. oktober 2020 – Današnjo novinarsko konferenco je vladni govorec Jelko Kacin začel s podatki, da slovenske bolnišnice v teh dneh izvajajo vse ukrepe s katerimi bodo povečali število postelj namenjenim covid bolnikom. V ta namen nekatere bolnišnice v teh dneh izvajajo še dodatna gradbena dela, ki bodo k tem dejstvu pripomogle, saj so te še kako potrebne, ker morajo bolniki okuženi dolgo preživeti v bolnišnicah.

Včeraj je bilo namreč v Sloveniji potrjenih 1798 okužb pri 6368 opravljenih testih. V bolnišnicah so se včeraj zdravile 703 osebe od tega že 122 na intenzivni negi. Žal je covid-19 včeraj terjal največ človeških življenj v Sloveniji in sicer 23.

Po besedah Jelka Kacina ministrstvo za gospodarstvo pripravlja podrobnosti besedila za sedem dni podaljšanega ukrepa popolne prepovedi prodaje blaga in storitev, ki ga bodo predstavili še danes popoldne.

Na novinarski konferenci je ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec, povedala, da so na podlagi informacij ravnateljev vrtcev in osnovnih šol o pomanjkanju kadra in težavah z zagotavljanjem zadostnega števila učiteljev odločili za podaljšanje jesenskih počitnic za en teden. Ministrstvo je na podlagi informacij ravnateljev srednjih šol o dobri pripravljenosti na izobraževanje na daljavo odločilo, da bodo ti šolarji v naslednjem tednu imeli izobraževanje na daljavo.

Podaljšanje jesenskih počitnic po besedah ministrice še ne pomeni podaljšanje šolskega leta. Starši otrok do 12 leta imajo po PKP možnost ob primeru, da nimajo varstva uveljavljati plačilo za izostanek z dela.

M.I.