Dr. Tone Jerovšek mnenja, da predsednica državnega zbora ne pozna Ustave Republike Slovenije

Foto: Zajem zaslona (YouTube)

Na zadnje izjave predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič glede Katoliške cerkve se je odzval tudi nekdanji ustavni sodnik dr. Tone Jerovšek. “Tisto, kar je dovoljeno nekaterim civilnodružbenim organizacijam, je ravno tako dovoljeno Cerkvi. Počasi se bodo morali navaditi, da če se imenujejo “svoboda” in “demokratična družba” itd., bodo standarde demokratične družbe morali upoštevati, tudi v primeru Cerkve,” je stališče dr. Toneta Jerovška.

Predsednica državnega zbora je že na prvi seji kršila Poslovnik DZ, v intervjuju za Mladino je s svojo levičarsko retoriko pokazala, da so ji nekatera načela Ustave RS in to kot nekdanji sodnici zelo tuja.

“Spoštujem vse veroizpovedi, spoštujem vernike, tudi institucije, a minil je čas, ko so se religije vpletale v državne zadeve, minil je čas, ko je Katoliška cerkev presojala o hudosti kaznivih dejanj. Katoliška cerkev se lahko politično udejstvuje, vsaka institucija se lahko, vendar le do določene stopnje. V vrhu Katoliške cerkve pri nas vendarle sedijo učeni in modri ljudje, ki so končali teološko fakulteto, in ki bi morali vedeti, do kam segajo njihove pristojnosti. Če ne vedo ali pa se sprenevedajo, jim lahko slovensko ustavo razložimo še enkrat,” je povedala Klakočar Zupančičeva. V teh navedbah naj bi sicer šlo za odziv na trditve novinarja, da odhajajoča vlada financira Cerkev, ki je vernike svarila “pred kolesarji in drugo zalego”.

Na drugi strani pa predsednica državnega zbora takšnega stališča ne deli do Inštituta 8. marec, v primeru spolne nedotakljivosti in uzakonitve pobude “samo ja pomeni ja”. Spomnimo še na vlaganje zakonodaje za razveljavitev ukrepov odhajajoče vlade, kar se jim v Svobodi ni zdelo sporno. Pri takšnih stališčih bi lahko rekli, da gre za hudo dvojna merila.

Si predstavljate odziv ljudi, če bi se česa podobnega lotila Cerkev? Robert Golob je namreč napovedal, da bo “Civilno družbo vpeli v načrtovanje in izvajanje politik”, pri tem pa sam in njegovi člani stranke verjetno pozabljajo, da sta tako Cerkev kot Inštitut 8. marec del civilne družbe.

Cel bataljon ustrežljivih družbeno-političnih garačev (“prostovoljnih gasilcev”)! V takšnih kritičnih trenutkih se zagrizeno aktivira celo Milan Kučan, s kakšno izjavo za javnost ali intervjujem za uslužni medij, da malce postraši pred razrednim sovražnikom … In sledilo bi tožarjenje v tujino pa množični protesti politkolesariata itd. Vsul bi se plaz zmerljivk in žaljivk … Svoj pogled na škandalozno izjavo Klakočar Zupančičeve je podal tudi ustavni pravnik Tone Jerovšek: “Takrat so rekli, da bodo sprejeli kar celo vrsto zakonov, ki jih piše Inštitut 8. marec. Izjava je takšna, da ne loči med tem, kaj je civilna družba in kaj ni civilna družba. Tisto, kar je dovoljeno nekaterim civilnodružbenim organizacijam, je ravno tako dovoljeno Cerkvi.” 

Celoten članek vam je dostopen tukaj.

Vir: Nova24TV