Dr. Vinko Gorenak: “Levica – zadnje levo rezervno kolo Golobove koalicije”

Dr. Vinko Gorenak. (Foto: Zajem zaslona Twitter/Vlada RS)

Ob zadnji za demokracijo precej nenavadni odločitvi poslancev, da podprejo zakon, ki FURS-u omogoča tajno sledenje brez odredbe sodišča, je nekdanji poslanec in minister dr. Vinko Gorenak predstavil dejstva o trenutni Golobovi vladi oziroma koaliciji. Kot piše v svojem razmišljanju smo priča, da ima Golob v parlamentu takšno večino, da s poslancema manjšine in dejansko tremi glasovi, ki jih na kapital s katerim razpolaga lahko “kupi”, dejansko sprejme vsak zakon.

Za nekdanjega poslanca in ministra je tudi precej nenavadno, da poslanci – Levica stisnejo zobe, glasujejo za takšen zakon, potem pa napovedo ustavno presojo zakona, ki so ga sami podprli. Na tem mestu jih je moral poslanec SDS dr. Anže Logar opozoriti, da sami kot predlagatelji zakona ne morejo vlagati ustavnih presoj. Gre še enega v vrsti paradoksov trenutne vlade?

Celotno razmišljanje dr. Vinka Gorenaka lahko preberete v nadaljevanju.

Sedanja Golobova koalicija ima dovolj glasov, da se ob posameznem zakonu SD ali Levica lahko celo vzdržijo ali glasujejo proti, pa bo zakon sprejet. Praktično gledano, Golobova svoboda ima 41 poslancev, če k temu prištejemo še oba manjšinca, ki praviloma glasujeta z vladno koalicijo, kar je precej razumljivo, Golob razpolaga s 43 glasovi v Državnem zboru. Nič se torej ne more zgoditi, če SD ali Levica, kot rečeno nekega zakona ne podpre ali pa glasuje celo proti. Še več Golob potrebuje tri Židane (mislim na prestopnika v prejšnjem mandatu, ki je zapustil SMC in se »prodal« SD).  Glede na kapital s kakršnim razpolaga, je povsem mogoče, da »kupi« tri Židane in vlada brez Levice in celo brez SD. Taka je pač glasovalna matematika v Državnem zboru.

Nekaj takega se dejansko že dogaja. Golobova koalicija je pred časom sprejela Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o finančni upravi. Zakon med drugim predvideva tajno sledenje vozilom, ki bi lahko prevažala nedovoljene stvari, recimo droge, in to brez odredbe sodišča. Vladna koalicija nas je prepričevala, da gre za tajno sledenje vozilom in ne osebam, zato naj ne bi bila potrebna odredba sodišča. Kot da bi vozila, sploh pa tovornjaki po cesti vozili brez voznika. Če tajno sledite tovornjaku, potem sočasno in hkrati tajno sledite tudi vozniku, to pa je seveda prepovedano po naši zakonodaji. Le sodišče lahko odobri tajno sledenje.

In glej ga zlomka. Državni svet je na omenjeni zakon sprejel veto in v Državnem zboru je bilo ob glasovanju o vetu oziroma zakonu potrebnih 46 glasov. To se je je tudi zgodilo. Za je bila seveda Golobova Svoboda, SD poslanci so se potuhnili in niso glasovali, poslanci Levice pa so stisnili zobe in zakon podprli, a hkrati napovedali, da bodo lasten zakon izpodbijali na Ustavnem sodišču in predlagali začasno zadržanje zakona. Le zakaj če pa so bili za zakon? Razumi kdor more, jaz pač ne.

Ob tem pa so se popolnoma zapletli. Na uradnem TW profilu je Levica najprej zapisala, da bodo »sami predali« zadevo v presojo Ustavnemu sodišču. Ko pa sem jih, med drugimi (tudi Anže Logar), tudi jaz opozoril, da niso upravičeni predlagatelji, pa so mi odgovorili, da so »dogovorjeni za ustavno presojo”, kar pomeni, da so se po prepoznanju svoje lastne zmote z enim od upravičenih predlagateljev, tako dogovorili.

Dejansko pa glede na določila 23/a člena Zakona o Ustavnem sodišču, sploh ni težko ugotoviti, s kom so se torej “dogovorili” za ustavno presojo. Upravičeni predlagatelji so namreč:

  1. Vlada RS, ki po logiki stvari ne bo zahtevala ustavne presoje, mogoče pa tudi, saj njen predsednik Golob zna na ulici protestirati tudi sam proti sebi.
  2. Državni svet, ki je veto izglasoval tudi ne.
  3. Tretjina poslancev je tudi upravičen predlagatelj ustavne presoje, ne verjamem, da so dogovorjeni z SDS ali NSI.
  4. Informacijski pooblaščenec, Računsko sodišče in Banka Slovenije, tožilstvo sploh pa lokalne skupnosti glede na zakonsko določilo tega ne morejo storiti.
  5. Ostane torej le še Varuh človekovih pravic. Le z njim bi lahko bili realno dogovorjeni za ustavno presojo omenjenega zakona.

Če je tak dogovor med Varuhom človekovih pravic in Levico obstaja pa je to nov škandal. Varuh človekovih pravic je zakonsko povsem neodvisen in se Levica z njim nima kaj dogovarjati.

Pa pustimo te zaplete Levici, bolj kot se zapletajo bolj izgubljajo volilce in to je za Slovenijo dobro. Da pa so zadnje rezervno kolo golobove koalicije, je pa več kot jasno.

Še nekaj fotografij sporočil po TW profilu.

Vir: Vinko Gorenak