Drr. Klemen Jaklič v primeru Titove ceste v Radecih prepričan, da takšno ime prizadane človeško dostojanstvo žrtev in njihovih bližnjih

Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič (Foto: Nova24TV)

V Sloveniji smo že leto dni priča postopku preimenovanju Titove ceste v Radencih. Ustavno sodišče je namreč ponovno zadržalo odlok o preimenovanju omenjene ceste do končne odločitve sodišča. Na to odločitev je svoje ločeno mnenje podal drr. Klemen Jaklič, ki je med drugim zapisal: “Toda takšno ime, ki med drugim predstavlja simbol masovnih zločinov proti človečnosti, prizadene človekovo dostojanstvo (celo še živečih) žrtev in njihovih bližnjih potomcev ter vsakogar z občutkom minimuma morale in odgovornosti do sočloveka” .

Pobudniki ustavne presoje občini in županu Romanu Leljaku namreč očitajo, da je bil odlok o preimenovanju Titove ceste v Radencih ponovno sprejet nezakonito, ker je bil izveden po skrajšanem postopku. Zato so ponovno zahtevali zadržanje preimenovanja do končne odločitve Ustavnega sodišča. Pobudniki v pritožbi navajajo, da bi občanom, ki živijo v tej ulici s preimenovanjem nastali nepotrebni stroški.

Ustavno sodišče je pobudo o zadržanju preimenovanja potrdilo s sedmimi glasovi za in dvema proti. Proti sta glasovala drr. Klemen Jaklič in Marko Šorli. Drr. Klemen Jaklič je podal tudi ločeno mnenje, ker je prepričan, da takšno poimenovanje ulice ni skladno z ustavo svobodne demokratične družbe.

Celoten članek je dostopen tukaj.

Vir: Nova24TV