Društvo političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja zaradi pokopa Janeza Zemljariča z državniškimi častmi, opozarja na grob napad Vlade RS na pravico človeka do dostojanstva

Foto: Twitter (Stasiland Slovenija)

Odločitev vlade, da se nekdanjega sodelavca Udbe Janeza Zemljariča pokoplje z državniškimi častmi, je dvignila ne malo prahu. Takšni odločitvi ostro nasprotujejo tudi v Društvu političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja, v katerem so zaradi tega na Vlado RS naslovili protestno pismo. V njem razlagajo svojo odločitev in opozarjajo na grob napad Vlade RS ba pravico človeka do dostojanstva.

Po njihovem mnenju je takšna odločitev slovenske vlade v nasprotju z vsemi ustavnimi vrednotami. Celotno besedilo si lahko preberete v nadaljevanju.

Protestna izjava zoper grob napad Vlade RS na pravico človeka do dostojanstva

Društvo političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja najostreje protestira zoper sklep Vlade Republike Slovenije, da se nekdanjega šefa Službe državne varnosti (Udbe) Janeza Zemljariča pokoplje z vojaškimi častmi.

Ta odločitev Vlade RS je v temeljnem nasprotju z vsemi ustavnimi vrednotami Republike Slovenije. V jedru krši naše pravice do človekovega dostojanstva in predstavlja posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe.

Obstaja na tisoče pričevanj o drastičnem kršenju človekovih pravic in vladavine prava s strani slovenske Udbe. Iz časov, ko ji je načeloval Janez Zemljarič, pa so na voljo tudi dokazi o njeni mednarodni teroristični dejavnosti.

Tako slovensko ustavno sodišče kot tudi Vrhovno sodišče RS sta v različnih judikatih delovanje Udbe tudi formalno prepoznala kot zločinsko.

Zloraba vojaških časti za poveličevanje šefa zločinske organizacije je nenazadnje tudi žalitev za Slovensko vojsko, ki je nastala na temelju odpora zoper represivni režim, katerega sestavni del je bila desetletja tudi Služba državne varnosti oziroma Udba.

Društvo političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja

                         mag. Andrej Aplenc

Vir: Društvo političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja