Ker sta se upravno in ustavno sodišče “znašla v začaranem krogu”, je državljan K. Vili Kovači, sum volilne goljufije prek uvažanja volivcev za zadnje lokalne volitve v Ljubljani zdaj naznanil še policiji. Uradne statistike za konkretne volitve sicer nepravilnosti v postopku volitev niso zaznale, saj število volilnih upravičencev ostaja na podobnem nivoju. A statistike kažejo visok trend priseljevanja tujcev, predvsem iz držav bivše Jugoslavije, medtem ko se čedalje več Slovencev izseljuje. Kovačič trdi, da se je pred volitvami več deset tisoč tujcev prijavilo, da bi pridobilo pravico, medtem ko se je zgodila tudi stavka na Upravni enoti Ljubljana. Na Upravni enote sicer govorice zavračajo in pravijo, da priseljenci v nobenem primeru ne bi mogli imeti volilne pravice, saj je potrebno vpis v volilni imenik opraviti najmanj petnajst dni pred volitvami.

Vili Kovačič, znan tudi pod imenom Državljan K, je predsednik gibanja Davkoplačevalci se ne damo in pobudnik referenduma o Drugem tiru med Divačo in Koprom. Na Generalno policijsko upravo je naslovil zahtevo za preiskavo sumov kaznivih dejanj ob izrednem številu prijav začasnih bivališč v Ljubljani pred lokalnimi volitvami leta 2018. Na lokalnih volitvah imajo namreč volilno pravico tudi tujci, ki v neki občini prijavijo začasno, če so državljani EU ali stalno prebivališče, če so državljani tretjih držav.

Zaposleni na Upravni enoti Ljubljana, predvsem sektorju za notranje zadeve, so se tedaj pritoževali nad povečanim obsegom dela, zadnji teden pred volitvami so tudi stavkali, kar je vodilo do odstopa načelnika Upravne enote Ljubljana Lovra Lončarja. Zaradi navedenega je Kovačič prepričan, da je v konkretnem primeru prišlo do “uvoza volivcev”, zato od policije zahteva preiskavo, koliko oseb je bilo na novo začasno prijavljenih, kam so se prijavili in nadalje koliko se jih je preselilo po nekem časovnem obdobju, ko so bile volitve mimo. Prijavo je sicer oddal že decembra na upravno in ustavno sodišče, a pravi da se odločitvi izmikajo.

Kovačič trdi, da je bilo uvoženih kar 35 tisoč volivcev
Po Kovačičevih informacijah naj bi šlo za 35 tisoč uvoženih volivcev, ki naj bi prejeli honorar v višini 75 evrov za oddani glas. Podobne anomalije pa naj bi se dogajale tudi v Mariboru in Kopru. Zato je potrebno preveriti, če se je na isti naslov slučajno prijavilo več deset ali celo preko sto ljudi, kar bi nakazovalo na veliko anomalijo. Če Kovačičeve besede držijo, bi to lahko pomenilo velik preobrat na volitvah, saj bi 35 tisoč glasov manj za Zorana Jankovića na takratnih volitvah pomenila zmago Anžeta Logarja . Spomnimo, takrat je Jankovič prejel 61.236 glasov, kar je bilo za 31.357 več od Logarja.

Avtorja Sara Kovač/Domovina