Na včerajšnji seji vlade so sprejeli nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, je uvodoma povedal državni sekretar (DS) na MGRT Zajc. Veljal bo od 19. do vključno 25. aprila, z njim pa podaljšujejo izjeme, ki so bile že do sedaj v veljavi. S tem odlokom v oranžno obarvanih statističnih regijah (Goriška, Gorenjska, Obalno-Kraška, Pomurska, Posavska, Podravska, Koroška in Zasavska regija) med 7. in 19. uro dovoljujejo tudi opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov.

Poudaril je, da bo opravljanje gostinske dejavnosti strežbe jedi in pijač na terasah in vrtovih gostinskih obratov dovoljeno le za mizami in ob upoštevanju razdalje: najmanj 1,5 metra med osebami in najmanj 3 metre med robovi miz. Za eno mizo bodo lahko sedele največ 4 osebe. Zaradi ukinitve policijske ure za osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, ne bo časovne omejitve.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo je tudi z novim odlokom še naprej dovoljeno v vseh regijah, kot tudi priprava in strežba jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost, za svoje zaposlene oziroma varovance ali za dostavo končnim potrošnikom.

Tako gostinci kot državljani bomo s temi sprostitvami nekoliko lažje zadihali, je poudaril državni sekretar Zajc. V želji, da ohranimo v Sloveniji gostinsko in druge dejavnosti še naprej odprte, je vse pozval k doslednemu upoštevanju navodila in pogojev NIJZ. To bo, je dejal Zajc, pomembno prispevalo tudi k hitrejšemu okrevanju gostinske in drugih dejavnosti, pa tudi k temu, da se kot država čimprej obarvamo zeleno in vrnemo v življenje, ki smo ga bili vajeni pred epidemijo.

Med odgovori na novinarska vprašanja je DS Zajc povedal, da vlada dokončne odločitve glede PKP9 še ni sprejela.

 

Vir: Vlada RS

 

Uredništvo