Državni zbor sprejel novelo, ki omogoča prejemanje preživnine do 26. leta starosti

Foto: pixabay.com

Ljubljana 24. september 2020 – V Državnem zboru so poslanci danes sprejeli sklep s katerim so otrokom, ki nadomestilo iz preživninskega sklada omogočili enake pogoje kot tistim, ki prejemajo preživnino od enega starša. S tem se starostna meja za plačilo preživnine iz sedanjih 18. let pomika na 26. let.

Na glasovanju v Državnem zboru je novelo zakona o javnem jamstvenem in preživninskem skladu podprlo 76 poslancev, proti je bil eden. V imenu predlagatelja je Anja Bah Žibert (SDS) novost prinaša, da bodo sedaj otroci na tem področju enakopravni. Obe skupini bosta tako lahko preživnino prejemali do zaključka izobraževanja oziroma največ do 26. leta starosti.

S predlagano spremembo se je strinjala večina strank v parlamentu, nasprotovali so ji le v NSi, kjer so po besedah Tadeje Šuštar prepričani, da bi morala vsaka polnoletna oseba sama poskrbeti za svojo socialno varnost, v kolikor to ni izvedljivo pa bi pred državo to morali poskrbeti še: njegova družina, delovno in bivalno okolje in na koncu država.

Na drugi strani si je bila večina poslancev enotnih, da bo s tem modelom veliko posameznikom, ki prihajajo iz socialno šibkejšega okolja omogočeno, da zaključijo šolanje in s tem pridobijo večje možnosti za boljše službe, ki omogočajo tudi boljše socialne razmere.

Predlogu je nasprotovala tudi vlada, saj so prepričani, da je sedanja ureditev ustrezala in bila v skladu s priporočilom odbora ministrov pri Svetu Evrope, ki je leta 1982 sprejel to poročilo. Mnenje je predstavila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič.