Dve osebi osumljeni oškodovanja delničarjev za več milijonov evrov

Foto: Policijska uprava Celje

Celjski kriminalisti so danes na novinarski konferenci predstavili zaključne ugotovitve v zvezi z preiskavo nepravilnosti pri poslovanju gospodarske družbe s širšega območja Celja. Kriminalisti sumijo dve osebi storitve kaznivega dejanja goljufije in jo tudi kazensko ovadili, ker naj bi s svojimi dejanji delničarjem omenjene družbe, oškodovali za več milijonov evrov.

Celjski kriminalisti so z zbiranjem obvestil, dokazov in z opravljenjemi hišnimi preiskavami ugotovili, da sta osumljenca, sicer tudi sama zaposlena v gospodarski družbi, z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi tretji pravni osebi povzročila večjo škodo. Svoja dejanja sta opravila z zlorabo institutov insolvenčnega prava, preslepitvijo in zapeljavo pristojne sodnice, da je izdala sklep s katerim so obstoječi delničarji pravne osebe izgubili pravice iz delnic in s tem so bili skupno oškodovani za več kot 12 milijonov evrov.

Osumljenca sta zgolj z računovodsko operacijo, ki ni imela temelja v dejanskem poslovanju družbe, le-te prikazala kot insolventno ter tako omogočala spremembo lastništva družbe, kar je vodilo k oškodovanju obstoječih delničarjev. Za tovrstno kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen do osmih let.

M.I.