Economistov indeks demokratičnosti za Slovenijo najvišji v času vlad Janeza Janše, najnižji v času levih vlad!

Foto: Vlada RS

Ljubljana, 6. februar 2021 – V medijih je mogoče vsakodnevno od prevzema vlade Janeza Janša brati in poslušati novice kako živimo v nedemokratičnem sistemu in kako se omejuje svoboda govora. Zanimivo je dejstvo, da v času levih vlad teh očitkov ni, kar kaže da levica obvladuje večino medijev v Sloveniji. Vendar je vse navedbe o nedemokratičnosti v Sloveniji od prevzema oblasti s strani Janševe vlade demantiral indeks demokratičnosti, ki ga je objavil ugledni časnik The Economist. Časnik razkriva, da je indeks demokratičnosti najvišji v času Janševih vlad ali pa je ta vse skozi v porastu.

The Economist je objavil stanje demokracije v 165 državah. Pri tem se demokratični indeks osredotoča na pet kategorij in sicer: volilni postopek in pluralizem, delovanje vlade, politično participacijo, politično kulturo in državljanske svoboščine. V nadaljevanju se države klasificira na štiri tipe režima: popolno demokracijo, pomanjkljivo demokracijo, hibridni režim in avtoritativen režim.

Za Slovenijo velja, da je od leta 2006 do 2020 demokratični indeks dosegel največji padec v času vlad Boruta Pahorja in Alenke Bratušek. Tudi v času zadnjih dveh vlad je bil indeks demokratičnosti zelo nizek, se je pa pričel izboljševati z nastopom Janševe vlade.

Več na spodnji povezavi.

Vir: To so dejstva: Economistov demokratični indeks raste, ko vlado vodi Janez Janša, in pade, ko krmilo prevzamejo levičarji!