Edvard Kadič: “Dobro bi bilo, da bi se ljudje zbrihtali glede drekovoda”

Politični analitik Edvard Kadič. (Foto: Zajem zaslona Twitter/Jaka jr. Dolinar)

Vodna ujma, ki je v petek in soboto prizadela Slovenijo, je v mnogih delih povzročila tudi težave z oskrbo s pitno vodo. Tako so v mnogih regijah prebivalce pozivali k obvenemu prekuhavanju vode, saj so poplavne vode s sabo prinašale tudi mnogo nesnage in škodljivih snovi.

Šele v teh težkih časih so se morda mnogi pričeli zavedati privilegija, ki ga imamo s pitno vodo na naših pipah. Za vsakodnevno uporabo je bilo namreč potrebno vodo prekuhavati oziroma uporabiti ustekleničeno vodo. Poleg Savinjske in Koroške, so veliko težavo na področju pitne vode imeli tudi v Ljubljani. Tako so nekateri poročali, da je kmalu po izdanem ukrepu v trgovskih centrih pričelo zmanjkovati ustekleničene vode.

Takšni dogodki pokažejo še večji pomen pri ohranjanju čistega okolja na območjih z zajetjem pitne vode. In ravno v Ljubljani čez takšno območe ljubljanski župan gradi kanalizacijo. Ob naslednjih dogodkih se tako lahko zgodi, da več sto tisoč ljudi ostane brez pitne vode. V Lj po trgovinah zmanjkuje ustekleničene vode. “Upam, da ne pride do težav s pitno vodo zaradi poplav. Mogoče bi bilo pa dobro, da bi se ljudje le zbrihtali glede drekovoda,” ob tem opozarja Edvard Kadič.