Edvard Kadič: “Ministrstvo za pravosodje pripravi predlog, ob katerem padejo na rit vsi, ki so kdaj slišali za transparentnost in demokracijo”

Foto: Zajem zaslona X / Edvard Kadič

Že večkrat  oziroma bolje nič kolikokrat v letu in petih mesecih Golobove vlade se je izkazalo, da imamo trenutno ministre, ki ravno najbolje ne vedo kaj počno. Ena takšnih je sodeč samo po zadnjem nastopu na POP TV tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Okoli aktualne ministrice, njene strokovnosti in kompetentnosti za zasebo tega položaja, se je že v začetku snovanja ministrske ekipe Golobove vlade veliko razpravljalo.

Sedaj, ko Golobova vlada pripravlja predlog sprememb Zakona o sodiščih in sodniški službi, se nakazuje, da si oblast želi ljudem preprečiti dostop do sodb. Takšne določbe zakona pa Švarc Pipanova opravičuje, da bi se jim naj pri pisanju zakona v teskt prikradle nedovolj jasne določbe. Sedaj, ko je zadeva prišla v javnost pa naj bi bilo ministrstvo pripravljeno popraviti te določbe.

Za POP TV je Švarc Pipanova še dejala, da naj bi določbe napisali tako, da bo predvsem zagotovljena transparentnost sodeb, nič pa ne omenja morebitne nedostopnosti sodb. Ministrica je dejala, da ne bodo določ črtali, ampak bi jih naj zapisali tako, da bodo adeve transparentne. Omenjeni medij pa poroča, da naj bi ministrstvo neuradno prejelo več zahtevkov za črtanje takšnih določb, a ministrica tega ne potrdi. Politični analitik Edvard Kadič o takšnem delu ministrice in ministrstva pravi: “Ministrstvo pripravi predlog, ob katerem padejo na rit vsi, ki so kdaj slišali za #transparentnost in #demokracija. Stroka, pa to.”

Vir: X