Edvard Kadič: “Na RTV smo zadnji dve leti priča programski shemi antijanša revolucije informativnega programa”

Edvard Kadič. (Foto: Nova24TV)

Politični analitik Edvard Kadič je v svoji zadnji kolumni na praktičnih primerih prikazal kako Trenja na RTV pomenijo trenja v glavah in nenazadnje tudi v družbi. Po njegovem mnenju to zelo lepo uprizarja zadnje soočenje na RTV Slovenija, ki ga je vodila Erika Žnidaršič. voditeljica je namreč nerazumno dovoljevala žaljenje predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, ostalih gostov v studiu.

V analizi Kadič še poudarja, da težko nekdo odgovarja na vprašanja, ki jih zastavlja vsaj pet oseb, ki kameram niso vidne, voditeljica pa mora to izpeljati, saj gre za ljudi, ki jih je potrebno očrniti. V nadaljevanju se dotakne tudi tega, da smo v zadnjih dveh letih bili priča programski shemi antijanša revolucije informativnega programa TV Slovenija.

Trenutno je največja žrtev takšne politike, ki jo je nenazadnje kot odgovorna urednica dovoljevala tudi Manica Janežič Ambrožič, je Luka Svetina. Vendar kot ključno pri tej temi Kadič izpostavlja, da v kolikor se takšna uredniška politika ne bo končala, se lahko zgodi praksa, ki so jo v nacistični Nemčiji uporabljali v boju proti Judom.

Del kolumne Edvarda Kadiča objavljamo v nadaljevanju, celotna pa vam je dostopna tukaj.

Trenja na RTV, trenja v glavah, trenje v družbi. Ta teden smo imeli možnost ogleda večih soočenj okoli današnjih referendumov. Nekatera soočenja so bila zanimiva bolj, druga manj.

Prav posebno mesto na lestvici zanimivih, za nekatere bizarnih, za druge komičnih, za tretje brezveznih ipd. soočenj, pa si zagotovo zasluži četrtkovo soočenje, ki ga je vodila Erika Žnidaršič. 

Namenjeno je bilo novemu zakonu o vladi oz. enemu od referendumov, kjer naj bi državljani potrdili ali zavrnili predlagano povečanje števila ministrstev, kot si je to zamislila aktualna vlada. 

Na eni strani smo videli zagovornike za potrditev predlaganih sprememb (Mesec, Švarc Pipan, Klakočar Zupančič), na drugi strani pa nasprotnike (M. Turk, Balažic, Primc …).

Voditeljici je oddaja ušla iz rok

Ob bok vsem komentarjem in peripetijam se mi zdi vredno zapisati, da je tokrat prišlo do točke, da voditeljica Erika Žnidaršič enostavno ni obvladovala situacije. 

Komentarji so bili mestoma komični in jih je, po mnenju voditeljice in verjetno tudi režije, v dobro oddaje bilo pravzaprav dobro kar pustiti. Saj gre tudi za šov.

Tak primer je bilo npr. žaljenje Urške Klakočar Zupančič s komentarjem sogovornikom, da besede in dejanja prisotnih nasprotnikov referenduma temeljijo na ksenofobiji, homofobiji, delno mizoginiji in pa epistemofobiji. 

Vir: Portal24.si