Edvard Kadič: “Nika Kovač in njen svet uvajata nekaj podobnega kot je bil v Jugoslaviji verbalni delikt in ste zaradi kritike Tita in države tvegali zapor”

Foto: zajem zaslona Twitter / Edvard Kadič

Politični analitik in kolumnist Edvard Kadič se je v svojem zadnjem pisanju dotaknil zadnjih potez oziroma predlogov strateškega sveta, ki ga vodi Nika Kovač. Kot poudarja Kadič je pomebno, da v teh časih nekaj besed namenimo svobodi govora oziroma bolje rečeni omejitvi svobode govora, ki se nam obetajo, če bo vlada sprejela predloge Nikinega sveta.

V svojem razmišljanju namreč poudarja, da predlogi, ki jih je podal Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora spominjajo na vsiljevanje ali celo uveljavljanje verbalnega delikta. Takšen verbalni delikt smo dejansko že imeli uveljavljen in to v 133. členu Kazenskega zakonika SFRJ. Takrat ste lahko zaradi kritike Tita ali države tvegali celo zaporno kazen, poudarja Edvard Kadič.

Kot poudarja Edvard kadič vas takrat takšna kritika ni stala samo zapora ampak ceo več letnega razbijanja kamnov ter prevzgoje. Sve navedeno po besedah kolumnista kaže, da predlogi Nikinega sveta niso hec in jih je potrebno še kako resno vzeti, saj se nam lahko zgodi ponovna (ne)svoboda govora.

Celotno kolumno si lahko preberete na tej povezavi.

Avtor: Edvard Kadič

Vir:Portal24.si