Edvard Kadič: “Robert Golob se je z ustanovitvijo sveta za preprečevanje sovražnega govora približal diktaturi, morda se je s tem dejanjem celo vpisal med diktatorje.”

Politični analitik Edvard Kadič. (Foto: Zajem zaslona Twitter/Jaka jr. Dolinar)

Kot vsak konec tedna, je tudi tokrat politični analitik Edvard Kadič napisal nekaj vrstic o aktualnem političnem dogajanju v Sloveniji, ki je zaznamoval minuli teden. Tokrat je svoje razmišljanje poimenoval “Strah v dolini Šentflorjanski”, saj je prikazal predvsem na primeru aktualne politike kako vlada na podlagi strahu.

Politični analitik Kadič je pojasnil, da politika velikokrat napihne problem, da lahko potem predstavi rešitev in kako so oni tisti pravi za rešitev tega problema. Nič drugače ni bilo v primeru Janeza Janše, ko so osrednji mediji dve leti prikazovali njegovo vlado kot težavo Slovenije, potem pa Roberta Goloba plasirali kot princa ba belem konju.

Tudi v času Jugoslavije so ves čas oblastniki vladali s pomočjo strahu, kar se je nenazadnje po besedah Kadiča kazalo na primerih političnih zapornikov. Najraje pa so uporabljali zloglasni 113. člen kazenskega zakonika, ki je obravnaval tako imenovani verbalni delikt. Žal pa v svoji analizi Kadič ugotavlja, da bi se nam lahko kaj kmalu pojavila podobna praksa.

“Robert Golob se je z ustanovitvijo Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora približal diktaturi. Mogoče se je s tem dejanjem celo tudi formalno vpisal med diktatorje. (To bo pokazal čas, kmalu.),” je zapisal Edvard Kadič. Dobili smo namreč vladno telo, ki bo podajalo smernice in mnenja kaj in kako se lahko o nekom govori, zato je mnenja, da prihajamo v čas diktature.

Celotno razmišljanje Edvarda Kadiča vam je na voljo tukaj.

Avtor: Edvard Kadič

Vir: Portal24.si