Edvard Kadič: “Žal se v zadnjih letih daje signal, da se nasilja ne kaznuje, če si na pravi strani.”

Politični analitik Edvard Kadič. (Foto: Zajem zaslona Twitter/Jaka jr. Dolinar)

Politični analitik Edvard Kadič se je v svoji zadnji kolumni razpisal na temo nasilja in sporočila, ki ga na to temo pošiljamo javnosti. Največjo težavo avtor zapisa vidi v tem, da smo v zadnjih letih priča sliki, da se nasilja ne kaznuje, če si na pravi strani. Zadnji takšen najbolj očiten primer je odpisovanje kazni protestnikov v času korone, kljub temu, da so kršili pravila.

K takšnemu razmišljanju je Edvarda Kadiča spodbudilo zadnje medvrstniško nasilje v Celju, ko so se mladoletnice in mladoletniki fizično spravili na svojo vrstnico. Če je včasih veljalo, da so po medvrstniškem nasilju učitelji otroke pozvali k spravi ali celo “podelili” kakšno zaušnico, je danes to povsem nesprejemljivo. Avtor poudarja, da bi se danes takšna oseba hitro znašla pod kritiko starša ali grožnjo z odvetnikom oziroma tožbo.

V nadaljevanju se je Kadič dotaknil tudi krvavih miz pred ministrstvom ali obglavljanja lutke Janeza Janše. Po njegovem mnenju takšna sporočila niso tako nedolžna kot izgledajo na prvi pogled. Vse to pa je še toliko bolj problematično, ker so takšni dogodki dosegali veliko pozornost pri nekaterih medijih, na drugi strani pa uspehi takratne vlade niso bili pomembni.

Celotno kolumno si lahko preberete tukaj.

Avtor: Edvard Kadič

Vir: Portal24.si