Ekonomist dr. Matej Lahovnik opozarja, da bo vlada znižala plače za 1-odstotek, da bodo izbranci lažje v Ljubljani prišli do neprofitnih stanovanj

Matej Lahovnik. (Foto: Zajem zaslona Twitter/Marijan Turjan)

Kako “zgrešena” je davčna politika vlade Roberta Goloba opozarjajo mnogi ekonomisti in finančni strokovnjaki. Tako je pred dnevi za Domovino na neustrezno davčno politiko Golobove vlade opozoril nekdanji finančni minister Andrej Šircelj. Velikokrat je kritiko na račun Golobove davčne politike izrekel davčni strokovnjak in nekdaj prvi mož FURS-a mag. Ivan Simič ter nenazadnje tudi ekonomist dr. Matej Lahovnik.

Zadnja kritika dr. Lahovnika na finančno politiko Golobove vlade leti na njihov načrt večje davčne obremenitve tako zaposlenih kot delodajalcev, na račun gradnje novih stanovanj. Kot so poročale Finance, se ljudem obetajo dodatne obdavčitve dohodkov in sicer 0,5-odstotka s strani delavcev in 0,5-odstotka s strani delodajalcev. Premier bi se naj namreč zgledoval po dunajskem modelu financiranja najemnih stanovanj.

Do takšnega modela financiranja neprofitnih stanovanj je kritičen ekonomist dr. Matej Lahovnik. Po njegovem s tem vlada mladim onemogoča, da bi si kupila lastna stanovanja, na drugi strani pa bo izbrancem omogočila dostop do neprofitnih stanovanj.

“Namesto, da bi z nižjimi davki mladim omogočili, da si sami kupijo stanovanje, bodo vsem plače še znižali za 1% zato, da bi nekateri izbranci lažje prišli v Ljubljani do neprofitnega stanovanja.” Tako kritičen je dr. Lahovnik tako do vlade Roberta Goloba, kot nenazadnje do ministrov Levice Luke Mesca in Simona Meljavca. 

Vir: Twitter