[Ekskluzivno] Policija na božični večer z nalogom za hišno preiskavo vdrla k vodji vaške straže Blažu Zidarju: Tam so bili osem ur, hišo so obrnili na glavo!

Policija je vdrla k Zidarjevim, ravno na božični večer, zaradi česar so domoljubom pokvarili praznik. Foto: Arhiv Nova24TV.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je bil po naših informacijah v torek zvečer pri polnočnici na Bledu, kjer mu je duhovnik tudi dovolil na govoriti ljudi, katerim je med drugim zaželel mirne praznike in vse dobro v naslednjem letu. Na drugi strani Slovenije, šušlja se, da tudi po njegovem navodilu, so policisti zjutraj potrkali na vrata hiše Blaža Zidarja, vodja prve slovenske vaške straže, in njegove družine v Radovici. Policisti so imeli nalog za hišno preiskavo zaradi domnevnega nedovoljenega posedovanja “pirotehničnih sredstev”, pri Zidarjevih pa so po naših informacijah ostali do večera in na ta način uničili praznovanje božiča. “Vse to se nam dogaja zato, ker nas poskušajo diskreditirati in javno oblatiti, saj jim gre v nos, da patruljiramo našo nevarovano mejo s Hrvaško,” je v telefonskem pogovoru za Nova24TV povedal Blaž Zidar, ki sicer dodaja, da so se z družino kljub temu odpravili k polnočnici.

Ko so policisti zjutraj potrkali na vrata Zidarjevih, njegovi ženi Nataši, ki je odprla vrata, niso dali niti minute, da bi se vsaj dostojno oblekla, temveč so nemudoma v stopili v hišo. Ker so ostali celoten dan, so jim uničili praznik. “Seveda so nam ga uničili. Še odprto trgovino sem nato komaj ujela, nisem mogla speči potice in pripraviti večerje za sveti večer,” nam je povedala Nataša Zidar, ki je prepričana, da ni naključje, da so policisti prišli ravno 24. decembra. “Prišli so nalašč, da bi nam pokvarili sveti večer, barabe!”

Po Novem mestu sledili tudi sinu, srednješolcu Luki
Po besedah Nataše Zidar je bilo obnašanje policistov neprimerno: “Še nad otroci so izvajali represijo, po navodilih očitno, so sledili starejšemu sinu po Novem mestu in ga hoteli prisiliti v pregled torbe!” Starejši Zidarjev sin Luka je sicer srednješolec, ravno z njim pa so policisti opravičili hišno preiskavo, češ, da posedujejo nedovoljena pirotehnična sredstva. Blaž Zidar je za Novo24TV povedal, da je šlo v resnici za nekaj “piratk” in “mega petard”, nič takšnega, kar ne bi “mularijo” navduševalo v teh letih odraščanja. Po besedah Zidarjevih so priskali tudi vikend in avtomobile, čeprav tega ni bilo zapisanega v odredbi.

Kot je razvidno iz dokumentov, ki jih je v naše uredništvo poslala Nataša Zidar, je odredbo o hišni preiskavi ukazalo okrajno sodišče v Črnomlju. Sodnica Jožica Miketič Vipavec je odredbo izdala na predlog PP Metlika, saj naj bi policisti pred nekaj dnevi Natašo Zidar zasačila ob standardnem obhodu meje z vrečko Spar v roki, v kateri naj bi imela prepovedane pirotehnične izdelke. “Po preveritvi je bilo ugotovljeno, da obstaja velika verjetnost, da ima kršiteljica v posesti prepovedane pirotehnične izdelke v nasprotju z ZEPL, ki jih je potrebno v skladu z zakonodajo zaseči, zato naj bi bila hišna preiskava utemeljena,” je pisalo v odredbi.

Našli strelno orožje iz časov SFRJ

Blaž Zidar je sicer priznal, da so policisti ob hišni preiskavi naleteli tudi na nekaj strelnega orožja iz časa SFRJ Jugoslavije, ki so ga Zidarjevim zasegli.  Po besedah vodje vaške straže je orožje našel, ko je nedolgo nazaj kupil staro kolibo v bližini meje s Hrvaško, orožje pa je spravil doma. Uradnega zagovora na policijski postaji zaradi “odkritja” še ni imel, policija pa naj bi že pripravljala kazensko ovadbo zaradi nedovoljenega posedovanja strelnega orožja.

“Poskušal sem ji razložiti, da sem orožje našel. Bilo je neuporabljeno, nikoli ga nisem uporabil,” pravi Blaž Zidar, ki se zaveda, da ga bo država poskušala na vsak način strpati za rešetke, saj jim gre zaradi svojega dnevnega patruljiranja južne meje s Hrvaško močno v nos. “Tudi, če bom moral v zapor, bom preživel. Navajen sem že vsega hudega. Ne bodo me dotolkli,” je še povedal Zidar, ki ga najbolj boli, da se je država spravila na celotno njegovo družino, tudi na otroke.

Policisti so našli nekaj kosov nedolžne pirotehnike, pravijo Zidarjevi.

Zakaj ravno na božični večer?
Zidarjeva sta velika domoljuba, ki vsako leto v skladu s katoliškimi običaji praznujeta božični večer in se skupaj z otroki udeležujeta polnočnice. Zakaj je morala policija na vrata potrkati ravno 24. decembra in se zadržati vse do večera ter s tem pokvariti praznik, smo Slovensko policijo vprašali tudi v našem uredništvu. Na odgovore še čakamo.

T. F.