Zlatko je na Ministrstvu za kulturo grozil uslužbenki, natančno citirati ga ne znam, ampak v vsakem primeru to ne sodi v oliko nekega vrhunskega, če ga tako smatra celotna javnost in on sam, umetnika, da se na tak nivo spušča. Gospa je podala proti njemu kazensko ovadbo, minister pa se zgraža nad temi dejanji, njega in še koga drugega,” je pojasnil včerajšnji incident na Ministrstvu za kulturo Damjan Damjanovič. “Ja bojim se. Strah me je,” pa se je iskreno izpovedala uslužbenka ministrstva, kateri je Zlatan Čordić zagrozil, naj pazi, kako spi.

Zlatan Čordić  je leto 2020 zastavil v ritmu svoje pesmi “Izuživi se” in če do zdaj morda nismo povsem razumeli, kaj to sploh pomeni, je sedaj beseda prav gotovo dobila nek poseben, za Zlatka značilen pomen. Po tem, ko je Čordić najprej vdrl na državno proslavo ob dnevu državnosti, potem napadel snemalca Nova24TV, na koncu pa se spravil še na direktorja NIJZ dr. Milana Kreka, zdaj vse kaže na to, da je na sporedu njegova druga pesem, saj mu “lajf vrača točno to, kar je dajal drugim.” Včeraj smo poročali o tem, da je izgubil status samozaposlenega v kulturi, s tem pa tudi nekatere, s statusom povezane privilegije. V odločbi ministrstva za kulturo so svojo potezo obrazložili s pojasnilom, da je Zlatko v zadnjem letu bistveni del ustvarjalnega časa namenjal dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti. Zdaj pa se je pojavila še informacija, da bo ministrstvo od Zlatka zahtevalo povračilo denarja, za zadnja štiri leta.

V današnji Temi dneva je voditelj Luka Svetina predstavil tudi pričevanje uslužbenke na Ministrstvu za kulturo. Tja naj bi namreč Čordić odvihral, ko je po pošti izvedel, da ga je ministrstvo izbrisalo iz razvida samozaposlenih v kulturi. Na prestrašeno uslužbenko, ki je bila podpisana pod odločbo o njegovem izbrisu, je sredi belega dneva kričal in ji tudi grozil. Samozaposleni v kulturi so sicer do statusa na podlagi katerega jim država krije prispevke za pokojninsko in zdravstveno blagajno upravičeni, če se ukvarjajo izključno s posebno umetniško dejavnostjo in ob tem njihovi prihodki ne predstavljajo več kot 20 tisoč evrov na letni ravni.

Avtorica Sara Bertoncelj, video in več lahko vidite tukaj.