Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci posebej izpostavil razmere v Bosni in Hercegovini, Severni Makedoniji, Srbiji, Črni gori, na Kosovu, v Albaniji in Bolgariji ter na Hrvaškem in v Grčiji, ki je edina od omenjenih držav na t. i. zelenem seznamu.

Slovenija še posebej pozorno spremlja razmere na Hrvaškem, kjer se je število okuženih v zadnjih dneh drastično povečalo. Največje žarišče je v Zagrebu. Kacin je dodal, da je premier Janez Janša v stiku s hrvaškim premierjem Plenkovićem. Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška sprejela ustrezne ukrepe in prepovedala množično zbiranje ljudi na zabavah.

Glede Hrvaške je še dejal, da obstaja možnost, da jo bo Slovenija jutri umaknila s seznama varnih držav, v kolikor bodo sosedi presegli mejo deset okužb na sto tisoč prebivalcev. Kacin poudarja, da t. i. rumeni seznam ne pomeni karantene za slovenske državljane ob vračanju v Slovenijo. Gre za opozorilo vsakomur, ki se odloča za pot na Hrvaško ali se tam že nahaja.

V Sloveniji smo imeli v zadnjem mesecu 44 vnosov okužb iz tujine, največ, 16, iz Srbije, 15 iz Bosne in Hercegovine, 6 s Kosova, ter po enega iz Rusije, Kazahstana, Švedske, ZDA, Hrvaške, Avstrije in Nemčije. Nobenega vnosa ne beležimo iz Albanije, Črne gore in Severne Makedonije, je dejal Kacin.

Vir: Vlada RS