ESČP ugotovilo diskriminacijo invalidov v času vlad Mira Cerarja in Marjana Šarca

Foto: pixabay.com

Demokracija poroča, da je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) odločilo, da sta Vrhovno in Ustavno sodišče teptali pravice invalidov. S tem so vrhovni sodnik Erik Kerševan in vladi Mira Cerarja ter Marjana Šarca dobili jasno sporočilo, da so kršili človekove pravice.

Pritožbo je ESČP obravnavalo na zahtevo Franca Toplaka in Iztoka Mraka, ker Vrhovno in Ustavno sodišče nista obravnavali njunih prošenj za prilagoditev volišč pri referendumu o družinskem zakoniku leta 2015 in evropskih volitvah leta 2019. Oba pritožnika sta namreč uporabnika invalidskih vozičkov, zato sta prosila za prilagoditev volišč, a je Erik Kerševan kot poročevalec na Vrhovnem sodišču odločil, da volivci nimajo pravice zahtevati prilagoditev volišča vnaprej, ampak šele po volitvah.

“Evropska zaušnica sodniku Eriku Kerševanu,” je sodbo komentiral Jurij Toplak, profesor prava na Alma Mater Europaea in gostujoči profesor na univerzi Fordham v New Yorku.

“Sodba je pomembna tudi, ker je ESČP prvič razširilo svojo pristojnost na referendume. Doslej se z referendumskimi spori ni ukvarjalo in je vsakič pojasnilo, da se omejuje na parlamentarne volitve,” je povedal Slavko Vesenjak, ki je zastopal oba pritožnika.

“Hvaležna sem evropskemu sodišču in vsem sodelujočim za vsa leta dokazovanja krivic v imenu očeta Franca Toplaka. Ena najpomembnejših pravic človeka je volilna pravica, ki nam daje svobodo in pravico odločanja; vsak glas šteje in vsi glasovi morajo biti obravnavani enakopravno. Začne pa se z dostopom na volišče in sodišče,” je povedala za Nova 24 TV hči Nataša Toplak.

Celoten članek dostopen tukaj.

Vir: Demokracija.si