Evgenijo Carl in Mojco Šetinc Pašek naj bi bolj kot resnica skrbelo zastaranje postopka?

Foto: pixabay.com

Po poročanju Politikis.si je Vrhovno sodišče v zadevi, ki se nanaša na očitke o razžalitvi novinark Evgenije Carl in Mojce Šetinc Pašek, zavrnilo predlog obrambe predsednika SDS in vlade Janeza Janše za prenos pristojnosti sodišča. Tako se bo po odločitvi Vrhovnega sodišča sojenje nadaljevalo na celjskem sodišču 3. februarja. Gre za postopek v katerem omenjeni novinarki Janezu Janši očitata razžalitev z zapisom ma tviterju marca 2016.

Postopek na Okrožnem sodišču v Celju se je v ponovnem sojenju pričel 1. julija lani, ko je Višje sodišče v Celju leta 2019 razveljavilo sodbo okrožnega sodišča, s katero je Janeza Janšo obsodilo na pogojno zaporno kazen.

Janez Janša v svojem zagovoru ostaja na stališču, da je Evgenija Carl leta 2016 v svojem prispevku izrekla kopico laži o članih SDS, pri tem pa jo je podpirala kot odgovorna urednica tudi Mojca Šetinc Pašek. S takšnim prispevkom sta po mnenju predsednika stranke in sedaj vlade, sejali sovraštvo do drugače mislečih.

Vrhovno sodišče je na predlog, ki ga je 30. junija lani vložila obramba Janeza Janše o prenosu pristojnosti odgovorilo, da splošne navedbe o pristranskem in nezakonitem delovanje sodišča niso dovolj močan argument za prenos pristojnosti. Prav tako je za brezpredmetno ocenilo navedbe o sklicevanju na sestavo senata v prvotnem sojenju.

Sojenje se bo v Celju sedaj nadaljevalo 3. in 9. februarja. Pri tem pa naj bi Carlovo in Paškovo bolj kot resnica, skrbelo morebitno zastaranje zadev, ki bi lahko zastarala marca. Zato si želita, da bi se zaradi epidemije in delovanja sodišč v tem času ti roki podaljšali.

Vir: Politikis