Evropa zaskrbljena nad napovedjo slovenske levice, da bo razveljavila nakup oklepnikov boxer

Foto: Zajem zaslona (RTV Slovenija)

Včeraj so se v Bruslju srečali obrambni ministri EU, med katerimi je bil tudi Matej Tonin, ki opravlja tekoče posle obrambnega ministra. Po zasedanju je novinarjem povedal, da ga je več kolegov spraševalo, če res levica v Sloveniji načrtuje razveljavitev nakupa oklepnikov boxer in ob tem izrazilo zaskrbljenost.

Tonin je še povedal, da o zadevi na srečanju ni želel govoriti, vendar so ga obrambni ministri drugih držav spraševali, če ti podatki oziroma navedbe o morebitni želji po razveljavitvi nakupa držijo. Ministrom je odgovoril, da bo na to dala odgovor morebitna nova vlada, sam pa hkrati zatrdil, da Slovenija takšno vojaško opremo potrebuje za nacionalno varnost. Pri tem po besedah Tonina ne gre samo zato, da bi vojska ostala brez ključne vojaške opreme ampak bi morala država plačati tudi pogodbene kazni.

Slovenija je namreč podpisala pristop k programu Boxer z organizacijo OCCAR, ki je s podjetjem Artec podpisala pogodbo za izdelavo oklepnikov za Slovenijo. Gre za  343,4 milijona evrov vreden projekt, ki zajema tako nakup osemkolesnikov, oborožitev, dodatno usposabljanje in vzdrževanje.

Uredništvo