Včeraj je šentjurski podjetji Jagros in Etra ter Šolski center Šentjur obiskala evropska poslanka Romana Tomc. Svoj obisk v teh krajih je zaključila z novinarsko konferenco na Slivniškem jezeru – Ramni ter na poznem neformalnem kosilu na turistični kmetiji Žurej.

Šentjurska poslanka Državnega zbora Republike Slovenije Jelka Godec je skupaj s svetniki občinskega sveta Občine Šentjur, z Zdravkom Hribernikom, z Lovrom Perčičem, s predsednico Delavske zveze SDS mag. Mojco Inkret in člani šentjurskega odbora SDS včeraj gostila trenutno aktualno evropsko poslanko in tudi kandidatko na prihajajočih volitvah v Evropski parlament Romano Tomc. Njen obisk se je pričel s snemanjem oddaje na Radiu Celju, kjer sta tako Romana Tomc kot Jelka Godec spregovorili o aktualnem dogajanju v Evropski uniji in Sloveniji ter prihajajočih evropskih volitvah. Predvsem zakaj je dobro, da se ljudje teh volitev udeležijo  čim večjem številu.

Foto: M.I.

Svoj obisk je nato Tomčeva z delegacijo SDS Šentjur nadaljevala v enem najuspešnejših družinskih podjetij v Sloveniji,  v podjetju Jagros. Ogledali so si njihov najnovejši poslovni objekt v Celju, ki jim ga je razkazal lastnik podjetja Franc Jager ter predstavil kako je iz svojih začetkov leta 1989 ustvaril tako znano in uspešno podjetje. V prostorih tega novega trgovskega centra Jagros je včasih obratovalo znano celjsko podjetje Aero. Udeleženci dogodka so spregovorili tudi o težavah s katerimi se zaradi birokracije velikokrat srečujejo podjetniki, ki želijo ustvarjati in kako bi se jim lahko v nadaljnjih letih s pravo politiko pomagalo pri lažjem razvoju.

V nadaljevanju so prijazen sprejem za Tomčevo in vse ostale prisotne pripravili v še enem uspešnem Šentjurskem podjetju, Etra. Podjetje Etra je razvilo tudi robota »KUKA iiwa«. Takšen robot pomaga človeku pri težkih opravilih  medtem ko ga človek vodi in usmerja. To visokotehnološko podjetje in težave s katerimi se srečujeta v tej vse hitreje prihajajoči 4.0 revoluciji za katero trenutna oblast nima posluha sta predstavila direktor podjetja, Franc Preložnik in tehnični direktor Jani Glavač.

Foto: M.I.

V obeh podjetjih so gostom predstavili, da se v zadnjem obdobju soočajo s pomanjkanjem kvalitetnega kadra zato so si udeleženci srečanja z Romano Tomc ogledali še Šolski center Šentjur, kjer so ob prijazni pogostitvi vsi prisotni spregovorili o trenutnem šolskem sistemu in se dotaknili področij, ki bi jih bilo nujno potrebno spremeniti, da bi lahko izobraževalni sistem zagotavljal usposobljeno in zanesljivo delovno silo.

Foto: M.I.

Formalni del srečanja je Romana Tomc zaključila z novinarsko konferenco na kateri se je na začetku dotaknila zadnjega petletnega obdobja v evropskem parlamentu. »Mislim, da ta koalicija, ki je bila na začetku mandata SD in naša stranka, Evropska ljudska stranka, je bila dobra kombinacija, smo sprejeli ogromno ukrepov. Med drugim tudi vse te ukrepe, ki so spodbudili gospodarsko rast in da imamo danes posledično najmanjšo brezposelnost v Evropski uniji, kadarkoli,« je dejala Tomčeva.

»Gospodarsko ohlajanje nam trka na vrata, zato je pomembno, da Evropsko unijo ohranimo v čim boljši kondiciji, da se nam ne ponovi zgodba izpred nekaj let. Amerika, Kitajska se dogovarjajo, njihov interes ni čim močnejša Evropska unija ampak čim šibkejša. Zato bo naslednji mandat zelo pomemben za razvoj Evrope,« je še dodala Tomčeva.

Evropske unije v naslednjih letih naj ne bi zapustila nobena izmed članic, kajti posledice predvsem na gospodarskem področju so za te države zelo hude. Velika Britanija naj bi utrpela zmanjšanje GDP-ja za kar 10 odstotkov in takšnega padca si nobena država ne želi.

»Demografija je velik problem za vse države v Evropski uniji. Še posebno je to težava za Slovenijo, vendar, ker je to skupna težava vseh članic mora biti Evropska unija na tem področju bolj aktivna. Pokojninske reforme je namreč zelo težko delati zato se jih vlade otepajo, kar se dogaja tudi pri nas. Ampak to je slabo za ljudi. Potem pride trenutek, ko je potrebno namesto postopnih ukrepov, narediti težak rez. In to je težka situacija«, je na temo demografskih razmer spregovorila Tomčeva.

Tomčeva se je še dotaknila druge točke na kateri bo aktivno delovala ob morebitni novi izvolitvi v evropski parlament. Delovala bo v tej smeri, da bo v Slovenijo prenesla dobre projekte, ki jih ustvarjajo v Evropski uniji. To je po njenih besedah zelo pomembno saj trenutno Slovenija zelo slabo črpa evropska sredstva, ki bi jih lahko več kot uspešneje črpali s takšnimi projekti. Po mnenju Tomčeve je v Sloveniji težava tudi v poročanju medijev, saj je mnenja, da se slovenski novinarji raje ukvarjajo z »banalnimi« zadevami v Evropski uniji in ne s temami kot so davčne reforme s katerimi je Evropska unija v zadnjem času poskrbela za bistveno zmanjšanje davčnih utaj.

Svoj obisk je Romana Tomc z gostiteljico obiska Jelko Godec in delegacijo SDS zaključila s prijetnim druženjem na poznem neformalnem kosilu na turistični kmetiji Žurej.

 

M.I.