Festival na najspektakularnejši točki v Sloveniji na Starem gradu Celje letos odpovedan

Foto: Rok Deželak

Iz Zavoda Celeia Celje (ZCC) so sporočili, da so zaradi trenutnih ukrepov Vlade Republike Slovenije za zajezitev širjenja koronavirusa, negotovih prihodnjih mesecev in postopnega vračanja v vsakdanje življenje sprejeli težko odločitev in sicer, da Festivala Celjski grad odpovedo. Izvedbo festivala so načrtovali za junij in julij 2020.

Tretji Festival Celjski grad, ki ga skupaj organizirajo javni zavod Zavod za kulturne prireditve in turizem Zavod Celeia Celje, Hiša kulture Celje ter Mestna občina Celje, bi med 13. junijem in 10. julijem moral gostiti velike glasbene in glasbeno-gledališke produkcije.

Vse od sprejetja vladnih ukrepov so vsakodnevno spremljali položaj, a ker v tem trenutku še ni znano kdaj se bodo ukrepi in v kakšni obliki se bodo le-ti se jim je zdela odločitev o odpovedi festivala najprimernejša. Kljub temu si na ZCC želijo, da bo izvedba festivala mogoča v kasnejšem terminu.

Foto: Rok Deželak

Festival Celjski grad so Zavod Celeia Celje, Hiša kulture Celje in Mestna občina Celje, prvič predstavili leta 2018 in ga postavili ob bok slovenskih mest, ki organizirajo poletne festival. Prireditelji so za prizorišče izbrali edinstven Celjski grad, ki velja za enega najlepših poletnih prizorišč pri nas. Že prva izvedba festivala je bila odmevna in zelo dobro obiskana, zato vprašanj o nadaljnjih izvedbah ni bilo.

Festival, ki je nastal s ciljem povečanja prepoznavnosti celjskega starega gradu, najbolj spektakularnega in najlepšega odprtega prizorišča v Sloveniji, je na svojem odru gostil številne uveljavljene slovenske in tuje glasbenike, ki so v posebni kulisi med obiskovalce vselej pričarali nekaj srednjeveškega vzdušja in romantike.

Soorganizatorji ljubiteljem glasbe in umetnosti sporočajo, da že snujejo rešitve v želji, da bi ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov meščanom čim prej spet omogočili stik s celjsko kulturno zapuščino in bogato sodobno ustvarjalnostjo.

M.I.