Na jedilnikih francoskih restavracij se še vedno najde meso krokodilov, opic ali mravljinčarjev, na katere je lov prepovedan. Meso je v državo pretihotapljeno, samo na pariških letališčih pa cariniki letno prestrežejo in zasežejo več kot 7 ton takšnega mesa. WWF zato poziva k poostrenemu nadzoru na mejah in k višjim kaznim, saj lov na ogrožene vrste resno ogroža biodiverziteto v posameznih delih sveta. Zaradi večjega nadzora pa so pariški cariniki naleteli in zaplenili celo 20 kilogramov mesa, katerega sploh ne morejo identificirati. Meso je zapakirano v plastične vreče, gospa, pa je dejala, da je meso kupila na tržnici. Vse kaže na to, da bi lahko bilo meso od kakšnega plazilca ali opice.

Povprečen Francoz letno poje med 80 in 90 kilogramov mesa, na jedilniku nekaterih pa se najde tudi eksotično meso zaščitenih živalskih vrst. Na carini so med drugim tako že odkrili meso opice, mravljinčarja in krokodila, ki so ga skušali v državo pretihotapiti.

Na pariških letališčih letno zaplenijo več kot 7 ton prepovedanega mesa
Direktorica zadolžena za kontrolo pri carini Isabelle Dignocourt je za medije povedala: “Vsa roba v maloprodaji preseže ceno 100 evrov za kilogram. Eno je, ko družina prinese malo mesa zaradi proslavljanja ali tradicije, drugo pa je tihotapljenje robe, ki konča v pariških restavracijah in na drugih mestih.” Cariniki so enkrat na primer samo v enem dnevu zaplenili dimljeno meso opic, antilope in tudi mravljinčarja, ki mu zaradi prekomernega lova grozi izumrtje. Samo na pariških letališčih letno zaplenijo več kot 7 ton mesa vrst, na katere je lov prepovedan.

Foto: posnetek zaslona

WWF poziva k poostrenemu nadzoru na mejah in višjim kaznim za tihotapce
Kot še poroča HRT, se vsako leto po svetu zapleni do 13 ton mesa divjih živali, kar ne vključuje azijskih držav. Strokovnjaki opozarjajo, da se mora takšen divji uvoz končati. “To postaja vse večji problem za biodiverziteto živali v posameznih delih sveta, ker lahko povzroči izumrtje ogroženih vrst,” opozarja Jessica Nibelle iz WWF Belgije. Zato se zavzemajo za strožje kazni in večje nadzore na mejah, saj se po številnih pariških restavracijah in trgovinah še vedno prodaja meso ogroženih vrst.

Rok Krajnc