V veliko čast nam je v Sloveniji gostiti ameriškega sekretarja za zunanje zadeve Mika Pompea. Ta pomemben obisk odraža dolgoletno prijateljstvo in trdno zavezništvo. Še naprej bomo delovali na vseh skupnih pomembnih področjih za napredek in partnerstvo,” so ob prihodu ameriškega sekretarja za zunanje zadeve Mika Pompea na letališče dr. Jožeta Pučnika dobrodošlico izrazili na zunanjem ministrstvu.

Ameriški sekretar za zunanje zadeve Mike Pompeo z ženo Susan je okoli 10.30 ure pristal na letališču dr. Jožeta Pučnika, kjer so ga pričakali slovenski zunanji minister dr. Anže Logar in ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda Blanchard.

Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve

 

Slovenija in ZDA delita skupne vrednote demokracije, vladavine prava in človekovih pravic. Med nami so stkane kulturne in človeške vezi, tudi zaradi močne slovenske skupnosti v ZDA, ki predstavlja most med državama,” so še zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve.

Zadnji bilateralni obisk ameriškega državnega sekretarja v Sloveniji je bil leta 1997, zadnji visoki ameriški obisk pa leta 2008 ob vrhu EU – ZDA v času prvega predsedovanja Slovenije Svetu EU, ko se je vrha na Brdu pri Kranju udeležil tedanji ameriški predsednik George Bush. Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in državni sekretar Pompeo bosta podpisala skupno izjavo med Slovenijo in ZDA o varnosti 5G omrežij.

Avtorica Sara Kovač, članek je bil prvotno objavljen tukaj.