Če ste v zadnjem času kaj spremljali politično dogajanje v Sloveniji, zagotovo niste mogli spregledati nonšalantnih in nervoznih izjav ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je pred časom napovedoval, da se bo s svojo stranko Pozitivna Slovenija tudi sam podal na volitve. Češ, treba je storiti vse, da ne bo zmagala Janševa SDS. Svoje obljube Janković ni izpolnil, pač pa se je povezal v nekakšen blok z Erjavčevo DeSUS in seveda znova napovedal Janezu Janši vojno.

Vam je tovrstna retorika znana? Spominja na najbolj svinčene čase totalitarnega režima. Za uničevanje sovražnika je dovoljeno uporabiti vsa sredstva – vsaj tako so nas učili v komunizmu. Jankovićeva retorika je torej hujskaška in nikakor ne sodi v demokratično družbo. A treba je vedeti, da je Janković v tem primeru le vrh ledene gore. Sporoča, kako v resnici deluje politična opcija, iz katere izhaja in ki nam je vladala v zadnjem mandatu. In ker za seboj nima nobenih konkretnih rezultatov v dobro ljudi, se lahko sklicuje le še na strah pred Janezom Janšo. Ergo: volitve so torej nekakšen referendum, na katerih bi se morala večina odločiti, da SDS nikakor ne sme priti na oblast. To je praktično edina točka, ki motivira celotno tranzicijsko levico. Ničesar o razvoju, ničesar o prihodnosti, pač pa zgolj strah pred Janšo. Si res želimo, da bi nas tudi v prihodnjem mandatu vodila takšna vlada?

Po eni strani je takšna Jankovićeva reakcija celo koristna, saj se javnost lahko hitro prepriča o tem, da tranzicijska levica praktično nikoli ni postavljala v ospredje razvojnih vprašanj, pač pa vedno boj proti razrednemu sovražniku. A po drugi strani lahko takšne izjave pripomorejo k še manjši volilni udeležbi, češ saj se vsi samo kregajo, saj so vsi isti in podobno. Ankete kažejo, da se bo volitev predvidoma udeležilo okoli 40 odstotkov ljudi, kar pomeni, da kar trije od petih Slovencev sploh ne bi šlo na volišča. To je pa zelo slaba popotnica za našo prihodnost.

Zato predlagam sledeče. Vsak od vas, ki bere te vrstice, naj na volitve pripelje še najmanj tri ljudi, ki sicer ne bi šli volit. Volitve so preveč pomembna zadeva, da bi jo prepuščali manjšini!