Generalni direktor policije dr. Anton Olaj je v petek, 19. februarja 2021, sprejel policista Policijske postaje Žalec Damirja Hojnika, ki je pred nekaj dnevi med opravljanjem službe videl prometno nesrečo in nemudoma odhitel pomagat ter voznici rešil življenje.

Spomnimo: 15. februarja 2021 ob 12.15 je policist kriminalist Policijske postaje Žalec Damir Hojnik peljal za vozilom, ki je trenutek za tem, ko je policist že zavil desno, trčilo v obcestno odbojno ograjo. Vozilo je nekaj časa drselo ob ograji najprej na eni, nato na drugi strani vozišča, in po nekaj sto metrih poškodovano obstalo na vozišču. Policist je opazil prvi trk in svoje vozilo takoj obrnil ter se napotil na kraj dogodka. Ob njegovem prihodu voznica ni kazala znakov življenja (ni dihala in ni zaznal njenega srčnega utripa), hkrati pa je bila ukleščena v vozilu. Voznikova vrata, ki so bila poškodovana, je na silo odprl v tolikšni meri, da je voznico lahko potegnil iz vozila, jo položil na tla ob vozilu in pričel z oživljanjem, tj. z masažo srca, vse do prihoda reševalcev.

Po besedah očividcev je bila voznica ob prihodu policista na kraj dogodka dejansko brez znakov življenje in po njihovih besedah mrtva. Kljub temu je policist Hojnik pričel z oživljanjem; med tem je oseba zadihala in pričela kazati znake življenja, a srčni utrip še vedno ni bil zaznan.

Policist Damir Hojnik je voznici srednjih let, ki je doživela srčni infarkt in zaradi tega z vozilom zapeljala v odbojno ograjo, dejansko rešil življenje. Gospa je bila odpeljana v Splošno bolnišnico Celje na zdravljenje in ko so policisti dva dni po dogodku preverili, kako je z njo, so izvedeli, da je v stabilnem stanju.

Sprejemu je prisostvoval pomočnik komandirja Policijske postaje Žalec Kristjan Mežnarič in direktor Policijske uprave Celje Niko Kolar, ki je vodstvu Generalne policijske uprave predlagal, da se policistu Damirju Hojniku za to dejanje podeli priznanje policije, in sicer medalja policije za požrtvovalnost.

Damir Hojnik je v policiji zaposlen 25 let in praktično celo svojo karierno pot je policist kriminalist, ki je ob podobnih dogodkih že nekajkrat uspešno posredoval. Za svoje delo je leta 2016 prejel bronasti ščit policije.

Vir: Policija