Pred letošnjimi jesenskimi počitnicami bosta Dijaška skupnost Gimnazije Celje – Center in Društvo GCC že enajsto leto zapored pripravila velik dobrodelni koncert. Letošnja zbrana sredstva bodo namenili 8-letni Lani, ki se spopada s hudo obliko cerebralne paralize in skupaj s svojo družino potrebuje sredstva za drago operacijo v tujini.

Tako bodo v četrtek, 25. oktobra 2018 ob 11.30 uri v športni dvorani Gimnazije Celje – Center zbrano občinstvo s svojimi skladbami razveselili gostje slovenskega glasbenega sveta in dijaki, ki bodo s tem podprli eno največjih mladinskih humanitarnih akcij na Celjskem. Na gimnaziji so ponosni, da tradicionalni koncert že več kot desetletje predstavlja pomemben del utripa na šoli, ki se ponaša z nazivom Slovenske filantropije Junaki našega časa in kjer je solidarnost med mladimi trdna in zakoreninjena vrednota. Dobrodelnosti so letos posvetili cel mesec, ki se je pričel z medgeneracijskim projektom Naših 100+6 in z akcijo Očistimo Slovenijo. V vseh dosedanjih koncertih je bilo zbranih že več kot 55.000 evrov, s katerimi so pomagali tako žrtvam naravnih in prometnih nesreč ter mnogim vrstnikom in njihovim družinam, ki so se spopadli s hudo socialno stisko ali z zdravstvenimi težavami. Svojo humanitarnost dijaki izkazujejo tudi s svojo vključenostjo v prostovoljno delo.

Letošnje pokroviteljstvo nad organizacijo koncerta so prevzeli dijaki 4. c-razreda, pri organizaciji pa jim je pomagala cela šola. Tako so dijaki do sedaj na letošnji koncert privabili že goste iz politike, kulture, gospodarstva ter druge predstavnike skupnosti učencev iz celotne regije. Nastop pa so jim potrdili že tudi pevec skupine Mi2 Tone Kregar, ki bo tokrat nastopil s šolskim bendom Tooth in the Sky, skupina Nude, legendarna GCC zasedba The Šlagers in plesna skupina Power Kickz.

Ob prihajajočem koncertu je Nika Pinter, učenka 4. c-razreda Gimnazije Celje Center razmišljala takole: » Hoditi po soncu je slogan tokratnega humanitarnega dogodka in akcije, s katero želimo podpreti malo Lano in njeno družino ter v njihovo življenje vnesti svetle žarke človeške topline in podpore, ki si jo zasluži prav vsak. Ponosni smo, da letošnje leto dobrodelni koncert organizira prav naš razred. Naš razrednik, prof. Miha Gartner je bil namreč tisti, ki je pred enajstimi leti z našimi predhodniki sodeloval pri organizaciji prvega dobrodelnega koncerta na GCC. «

Foto: arhiv GCC

» Hude ujme v naši regiji pred dobrim desetletjem so spodbudile takratni 4. c, da je na Dijaški skupnosti predstavil idejo o dobrodelnem koncertu. Ta je sedaj nepogrešljivi del humanitarnih akcij na šoli in nanj smo zelo ponosni saj aktivno povezuje celo šolo pa tudi lokalno okolje. V teh letih smo na pomoč priskočili žrtvam naravnih nesreč, socialno ogroženim z OŠ Glazija, 10-letni Emi z Apertovim sindromom, Barbari, ki jo je prometna nesreča prikovala na invalidski voziček, družini Gilvčert, ki je ostala brez strehe nad glavo, naši nekdanji dijakinji Veroniki, ki je v prometni nesreči utrpela hude poškodbe, osnovnošolcu Alenu, ki se je v pogumno spopadel z limfomom, šestčlanski družini iz okolice Celja, deklicama s cerebralno paralizo in štirim družinam s Celjskega v hudi socialni stiski «, s temi besedami se dosedanje prehojene poti dobrodelnih koncert spominja profesorica Marjana Turnšek, ki je mentorica dijaške skupnosti.

Ravnatelj gimnazije, profesor Gregor Deleja pa o dobrodelnih akcijah razmišlja takole: » Mladi si zaslužijo, da so slišani. Le na tak način bodo ponotranjili dejstvo, da šteje vsako dejanje, majhno včasih še bolj kot veliko, vsaka odločitev, ki jo sprejmemo sami in s katero hote ali nehote vplivamo na druge. To je šola odgovornosti in le z njo dobiva smisel tudi znanje, ki se ga na tak način učimo uporabljati solidarno – za dobro vseh. Če bi kot družba ustvarjalni na tak način, potem bi vsi bili iskreni junaki naše prihodnosti. «

 

M.I.