Gospa Frančiška prepričana, da je resnico še vedno nevarno govoriti in to vse dokler bomo “onega palčka imeli”

Foto: Zajem zaslona X / Mojca

Nekdanji režim, ki ga nekateri tako radi opevajo oziroma se mu klanjajo, člani nekaterih danes koalicijskih strank pa se deklarirajo za njihove naslednike, je v ljudi zarezal močan strah. Tako se dejansko nekateri danes, ko naj bi bila Slovenija demokratična država že 30 let, še vedno bojijo govoriti o preteklem obdobju. In to zgolj iz enega razloga, ker predstavniki starih garnitur še vedno obvladujejo trenutno politiko.

Če so doslej lajična javnost in politični analitiki opozarjali, da je država v močnih “krempljih” pripadnikov nekdanjega režima, je sedaj pred javnostjo to izrazila tudi gospa Frančiška v oddaji Pričevalci. Gospa je jasno in nedvoumno povedala, da je bilo včasih o nekaterih temah prepovedano govoriti, zato je ta strah prisoten še danes. Voditeja dr. Jožeta Možino je namreč zanimalo, če je danes še vedno nevarno govoriti resnico.

Odgovor gospe Frančiške je bil: “še zmeraj. Dokler bomo onega palčka imeli, še zmeraj.” V nadaljevanju je zgodovinarja in voditelja zanimalo, zakaj je temu tako, če je imela več bratov v partizanih. Gospa Frančišča mu je odgovorila, ker pozna kaj vse se je v preteklem režimu dogajalo.

Vir: X