Gospodarska klima se že četrti mesec zapored ohlaja

Foto: pixabay.com

Statistični urad Republike Slovenije je poročal, da se je tudi meseca novembra letošnjega leta gospodarsko razpoloženje glede na pretekli mesec poslabšalo. S tem se je približalo dolgoletnemu povprečju. Gre že za četrto zaporedno mesečno znižanje gospodarskega razpoloženja.

Gospodarska klima (kazalnik) je bila mesece novembra 2019 pri 2,4 odstotni točki, kar je za 1,7 odstotne točke nižje, kot v oktobru 209, ko je znašala 4,1 odstotne točke. S tem je od januarja letošnjega leta omenjeni kazalnik padel za 9,7 odstotne točke in se je s tem precej približal dolgoletnemu povprečju in je v tem trenutku od tega povprečja višji le še za 2,7 odstotne točke. Zadnje tako negativno obdobje je bilo konec leta 2014.

Negativni vpliv na kazalnik gospodarske klime so v največji meri vplivali kazalniki zaupanja v predelovalnih industrijah – 0,7 odstotne točke, v trgovini na drobno – 0,7 odstotne točke in med potrošniki – 0,5 odstotne točke.

Na letni ravni (november 2018 – november 2019) je bil kazalnik gospodarske klime za 7,6 odstotne točke nižji. Največji negativni vpliv na omenjeni kazalnik je vplival kazalnik zaupanja v predelovalnih industrijah, ki je na letni ravni nižji za 3,9 odstotne točke. Temu sledijo kazalniki zaupanja med potrošniki – 1,7 odstotne točke nižje, v storitvenih dejvnostih – 0,9 odstotne točke nižje, v gradbeništvu za 0,8 odstotne točke nižje in v trgovini na drobno za 0,3 odstotne točke nižje.

Kazalnik gospodarske klime, Slovenija, januar 2005–november 2019      Vir: SURS
Vpliv posameznih kazalnikov zaupanja na mesečno spremembo gospodarske klime, Slovenija, november 2019    Vir: SURS

Vir: Surs